Oostenrijk verbiedt als eerste Europees land glyfosaat

Archiefbeeld ter illustratie.
AFP Archiefbeeld ter illustratie.
Oostenrijk is het eerste Europese land om de onkruidverdelger glyfosaat te verbieden. Met de nieuwe wetgeving kan Oostenrijk op ramkoers komen met de Europese Unie (EU). 

In Wenen sprak vandaag een meerderheid in het parlement zich uit voor een verbod op de onkruidverdelger van de Duitse chemie- en farmaceutische reus Bayer. Het initiatief voor een verbod kwam van de sociaaldemocratrische SPÖ, en kreeg steun van de rechtspopulistische FPÖ. De conservatieve ÖVP zei tijdens het parlementair debat dat het verbod een “slag in het gezicht is van de boeren die de verdelger gebruiken zoals het hoort”.

De Europese Unie stemde in 2017 ermee in dat het product nog vijf jaar in gebruik mocht zijn. Individuele lidstaten mogen enkel door de EU goedgekeurde goederen verbieden in welbepaalde omstandigheden, omdat dit de eengemaakte markt kan ondermijnen. De Europese Commissie heeft nu drie maanden om de Oostenrijkse wet aan te vechten.

In de Verenigde Staten heeft Bayer in eerste aanleg drie rechtszaken verloren over glyfosaat dat door zijn Amerikaanse dochter Monsanto wordt geproduceerd. Het product wordt met kanker in verband gebracht.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ferdinand Engelbeen

  Ben Strubbe, Roundup, dat is de volledige samenstelling, werd in zeer hoge dosering kankerverwekkend bevonden, maar dat bleek door een van de hulpstoffen te zijn, niet door glyfosaat zelf. Bovendien moet je kijken naar de dosering: je kan als volwassene meerdere grammen glyfosaat innemen, elke dag, voor er problemen komen. De reële inname is maximum in miljoensten gram per dag. Zo kan je alles verbieden, inclusief 90% van de natuur, die is ook kankerverwekkend, maar nooit getest, dus veilig?

 • Don Tessers

  Net als Italië is Oostenrijk een land dat weet hoe te handelen. Prima actie.

 • constan vriel

  dan snap ik niet dat ze sigaretten ook niet verbieden want die zijn toch ook kankerverwekkend.

 • Ben Strubbe

  Dat valt zeer goed mee, pieter De Potter. Ik tuinier al meer dan 15 jaar zonder vergif. En ook mijn terras blijft onkruidvrij. En het verbod, Ferdinand Engelbeen, is niet gebaseerd op één document. Maar wel op basis van documenten die verplicht vrijgegeven moesten worden door Monsanto zelf naar aanleiding van een rechtszaak. Uit die documenten bleek dat de fabrikant weet dat het product schadelijk is en dat het langer in de bodem aanwezig blijft dan eerst gedacht.

 • Michel Jacobs

  Tenminste één land waar de politici eerst aan de burgers denken.