Oostenrijk stopt twee volle vluchtelingentreinen aan grens met Hongarije

De Oostenrijkse politie heeft twee treinen van Boedapest naar Wenen stilgezet vlak voor de grensovergang van Hongarije naar Oostenrijk omdat de treinen te vol zouden zitten. Zeker de helft van de honderden reizigers in elke trein zouden vluchtelingen zijn, vooral afkomstig uit Syrië.

De politie stuurt de vluchtelingen die al in Hongarije asiel hebben aangevraagd terug. De rest wordt met een aparte trein naar Wenen gebracht, waar ze twee weken de tijd krijgen om asiel aan te vragen of door te reizen naar bijvoorbeeld Duitsland. Die trein is ondertussen ook vertrokken.

De spoorwegen verwacht nog de hele dag vertragingen op het traject tussen de Hongaarse en Oostenrijkse hoofdstad en sluit niet uit dat meer treinen worden tegengehouden.

De Hongaarse autoriteiten laten vluchtelingen voortaan met de trein doorreizen naar het westen vanuit het treinstation in Boedapest. Daar verblijven momenteel ongeveer 2.000 mensen. Honderden mensen hebben van de minder strikte controles op de trein gebruikgemaakt om naar Wenen te reizen.

Ook in München kwamen vandaag tientallen vluchtelingen per trein aan vanuit Boedapest.
EPA Ook in München kwamen vandaag tientallen vluchtelingen per trein aan vanuit Boedapest.
REUTERS

De Oostenrijkse politie onderschepte ondertussen ook al meer dan 200 mensen die in vrachtwagens en gewone wagens hebben geprobeerd om Europa te bereiken. De politie pakte ook vijf mensen op die verdacht worden van mensensmokkel. Dat zei de minister van Binnenlandse Zaken.
    
De beslissing om de grenscontroles op te voeren werd gisteren  genomen, nadat vorige week 71 lijken in een vrachtwagen langs de kant van de snelweg werden ontdekt dichtbij de grens met Hongarije. De verscherpte controles veroorzaakten heel wat verkeershinder. Op sommige plaatsen aan de grens, zoals in Nickelsdorf, stond er een file van 50 kilometer om Oostenrijk binnen te geraken.

De burgemeester van Nickelsdorf, Gerhard Zapfl, vreest dat deze beslissing geen zoden aan de dijk zal brengen. "De smokkelaars zullen de vluchtelingen ergens achterlaten in Hongarije, vanwaar ze dan te voet Oostenrijk zullen proberen te bereiken", zei Zapfl aan het Oostenrijkse persbureau APA.

EPA
EPA
REUTERS
REUTERS
AFP
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.