Oostenrijk stelt gedragscode op voor Alpenwandelaars na fatale koe-aanval

Illustratiefoto.
Getty Images Illustratiefoto.
Wie in de Oostenrijkse Alpen gaat wandelen moet zich in de toekomst houden aan een aantal regels die binnenkort opgesteld worden in een gedragscode. Dat heeft de Oostenrijkse minister van Toerisme Elisabeth Köstinger (ÖVP) gezegd aan de vooravond van het nieuwe wandelseizoen in de Alpen. De overheid komt met een actieplan op de proppen naar aanleiding van de dood van een Duitse toeriste. 

In 2014 werd een Duitse wandelaarster in de Alpen vertrappeld door een koe. De vrouw was op stap met twee honden toen ze werd aangevallen. Ze overleed aan haar verwondingen en de boer wiens koe de vrouw had aangevallen, moest van de rechtbank een zware schadeloosstelling betalen aan de nabestaanden.

Om zulke incidenten te vermijden, wil de overheid nu een gedragscode opstellen. Dat werd vandaag aangekondigd in het nieuwe “Actieplan voor veiligere weiden”. “We willen dat landbouw en toerisme goed met elkaar overeenkomen op onze Alpenweiden", aldus de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kürz (ÖVP). Het land heeft een gelijkaardige gedragscode voor skitoeristen die in het winterseizoen de skipistes in de Alpen opzoeken.

Geen hondenverbod

Ook vroeger zijn er al dodelijke incidenten geweest. In veel gevallen brachten wandelaars hun honden mee, wat agressieve reacties uitlokte bij koeien die hun kalveren wilden beschermen. Toch is in de gedragscode geen hondenverbod voor wandelaars voorzien.

Wel zullen er regels zijn die de hondenbaasjes duidelijk maken hoe ze zich op de weiden moeten gedragen wanneer ze hun huisdier meenemen. Er komen ook betere verzekeringsvoorwaarden voor veetelers.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.