Oostenrijk sluit moskeeën en wijst imams uit om "politieke islam te bestrijden"

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz.
AFP De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz.
De Oostenrijkse conservatieve bondskanselier Sebastian Kurz kondigde vandaag aan dat zijn land verschillende door buitenlandse fondsen gefinancierde imams zal uitwijzen en zeven moskeeën zal sluiten. Daarmee wil hij de "politieke islam" bestrijden. Turkije noemt de beslissing van Oostenrijk "racistisch en islamofoob".

De beslissing, zo legde Kurz uit, houdt verband met een controversieel toneelstuk dat kinderen opvoerden in een van de grootste moskeeën van Wenen. Gekleed als soldaten speelden ze een belangrijke slag na uit de Ottomaanse geschiedenis. Volgens Kurz is er in zijn land geen plaats voor "parallelle samenlevingen, de politieke islam en radicalisering".

De foto's van de reconstructie van de Slag om Gallipoli werden eerder deze maand gepubliceerd door het linkse weekblad Falter. Ze veroorzaakten onrust bij alle politieke partijen. Op de afbeeldingen stonden jonge jongens in camouflagekledij, die in rijen opgesteld stonden. Ze brachten een militaire groet en zwaaiden met Turkse vlaggen.

De moskee wordt beheerd door de Turkse Islamitische Unie van Oostenrijk, die rechtstreeks verbonden is met rechtstreeks verbonden met het Turkse Presidium voor Godsdienstzaken (Diyanet).

Kurz staat sinds afgelopen december aan het hoofd van een coalitie met zijn christendemocratische ÖVP (Oostenrijkse Volkspartij) en de rechts-populistische FPÖ (Vrijheidspartij van Oostenrijk).

Turkije: "Racistisch en islamofoob"

De Turkse regering bestempelt de uitwijzing van imams en de sluiting van moskeeën als racistisch en islamofoob. De beslissing is een "weerspiegeling van de islamofobe, racistische en discriminerende beweging in het land", zegt de woordvoerder van president Recep Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin, op Twitter. "De ideologisch geladen praktijken van de Oostenrijkse regering zijn een schending van de universele rechtsprincipes en tegen de rechten van minderheden. Ambities om islamofobie en racisme te normaliseren, moeten onder alle omstandigheden veroordeeld worden."
664 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Pascal Claeyé

  Bernaerts Diane , het zijn er inderdaad maar 7 , maar het is alvast een begin !

 • Bernaerts Diane

  Ik denk dat velen weer enkel de titel gelezen hebben en niet het artikel: het gaat om slechts 7 moskeeën.... :)

 • Imo Dijk

  Aan allen die dit goedkeuren ga gerust emigreren naar het land van deze flapoor.

 • Frank Van den Bulck

  Denk dat ik ga verhuizen naar Oostenrijk. Kan ik s'avonds nog eens rustig over straat wandelen, en een pint gaan drinken !

 • Gust Goris

  Merken jullie ook dat er van links nu NIET gereageerd wordt op Oostenrijk. Ik denk dat links stilaan door heeft wat er aan de hand is de linkse, logge, tanker is de steven aan het wenden, de tekenen worden merkbaar. 1. De rode vrienden in Denemarken, geen reactie van Belgisch links. 2. De uitspraken van Calvo op tv 3. Van de Lanotte die Francken copieert. 4. Geen reactie van links op Oostenrijk. 5. ... Er is verandering op til, nu de media nog meekrijgen die links op de rooster legt.