Oostenrijk schrapt Turks uit rijexamen

De Oostenrijkse Transportminister Nobert Hofer (FPÖ) .
EPA De Oostenrijkse Transportminister Nobert Hofer (FPÖ) .
Kandidaten van Turkse afkomst die hun rijbewijs willen halen in Oostenrijk kunnen het theoretische gedeelte straks niet meer in hun eigen taal doen. 

Het Oostenrijkse ministerie van Transport heeft dit vandaag bekendgemaakt. Gezegd wordt dat het vanuit een kostenoogpunt gebeurt, maar ook vanuit een idee de integratie te bevorderen.

In Oostenrijk wonen ongeveer 360.000 mensen met een Turkse achtergrond, waarvan een derde ook nog de Turkse nationaliteit heeft. Van hen deden vorig jaar 3.631 mensen rijexamen. Volgens Norbert Hofer, de minister van verkeer die afkomstig is uit de extreemrechtse FPÖ, zal de maatregel vanaf volgend jaar ingaan, meldt het persbureau AFP.

"Elke taal bij het rijexamen kost de staat bedragen van vijf cijfers extra aan kosten en dat is niet te rechtvaardigen", aldus Hofer. Volgens hem is het ook niet eerlijk ten opzichte van andere nationaliteiten om Turkse kandidaten voordeel te geven. De examens worden voortaan aangeboden in het Duits, Engels en in het Kroatisch en Sloveens, twee talen van Oostenrijkse minderheden die vanuit historisch oogpunt specifieke rechten hebben in Oostenrijk.

Elke taal bij het rijexamen kost de staat bedragen van vijf cijfers extra aan kosten en dat is niet te rechtvaardigen

Norbert Hofer

Aanmoediging

Volgens Hofer zal de maatregel eraan bijdragen om Turks-sprekenden 'aan te moedigen Duits te leren en Duitse examenvragen te beantwoorden'. In het verleden nam de FPÖ regelmatig de Turkse minderheid op de korrel als voorbeeld van een haperende integratie.

Coalitiepartner ÖVP, de partij van bondskanselier Sebastian Kurz steunt de maatregel. "Kennis van het Duits is een sleutel tot integratie", aldus een woordvoerder.

Vorig jaar werden in Oostenrijk 2.301 examens in het Engels afgenomen, 2.112 in het Kroatisch en 139 in het Sloveens.

LEES OOK:  Oostenrijk sluit moskeeën en wijst imams uit om “politieke islam te bestrijden”
34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roland De Smedt

  Het verstand keert terug in Europa, eindelijk maar te laat. Pas U aan en U bent welkom. Zeer welkom zelfs, maar volgens onze regels, cultuur, gebruiken en gewoontes, anders moet ge ginder blijven.

 • Christine Laevers

  Ik leer elke dag bij. Dat die mogelijkheid bestond! Zijn de Turken speciale mensen of zo ?

 • Marc Baeyens

  Wat de logica zelf is natuurlijk. Maar hoe is het zo ver kunnen komen ?

 • walter boelen

  niet meer als juist examen zou enkel in de landstaal mogen eender in welk land dan ook

 • Jeff Smulders

  De enige weg naar integratie is het leren van de taal van het land waar je gaat wonen, de andere talen moeten verboden worden desnoods flinke boetes als men niet wil.. . Of integreren of opr.tt.n naar je eigen land. Maar hou er rekening mee dit gebeurt dank de politiek.. pak de politici aan die dit allemaal veroorzaken.