Oostenrijk opent onderzoek naar blauwhelmen na dodelijk incident in Syrisch grensgebied

Een Syrische politie-eenheid wordt onder vuur genomen tijdens een hinderlaag in september 2012 op de Golanhoogvlakte, in het grensgebied tussen Israël en Syrië. De beelden zouden in september 2012 zijn gemaakt door Oostenrijkse blauwhelmen.  EPA/FALTER HANDOUT
EPA Een Syrische politie-eenheid wordt onder vuur genomen tijdens een hinderlaag in september 2012 op de Golanhoogvlakte, in het grensgebied tussen Israël en Syrië. De beelden zouden in september 2012 zijn gemaakt door Oostenrijkse blauwhelmen. EPA/FALTER HANDOUT
In Wenen heeft het openbaar ministerie een onderzoek geopend naar Oostenrijkse blauwhelmen die in 2012 op de Golanhoogvlakte negen Syrische agenten niet zouden hebben gewaarschuwd voor een dodelijke hinderlaag. Concreet zal in eerste instantie worden nagegaan onder welk strafbaar feit het incident zou kunnen vallen.

De bal ging aan het rollen nadat het Oostenrijkse weekblad Der Falter vrijdag een video had gepubliceerd, die gemaakt zou zijn door Oostenrijkse blauwhelmen in september 2012 op de Golanhoogvlakte, in het grensgebied tussen Israël en Syrië. Daar waren van 1974 tot 2013 Oostenrijkse troepen gestationeerd in het kader van een vredesoperatie van de Verenigde Naties (UNDOF). 

Hinderlaag

Op de beelden - die werden doorgestuurd door een klokkenluider - is te zien hoe de soldaten Syrische smokkelaars opmerken die een hinderlaag opstellen. Een uur later komt er een witte pick-uptruck met leden van de Syrische geheime politie - die de Oostenrijkers kennen - langs de controlepost van de blauwhelmen. Die laten de auto passeren, zonder de mannen te waarschuwen, waarna later te zien hoe die worden beschoten. Alle negen de Syrische agenten kwamen om bij het voorval.

Na de publicatie van de beelden had ook de Oostenrijkse minister van Defensie Mario Kunasek (FPÖ) zaterdag al een "nauwgezet en volledig" onderzoek bevolen naar het incident. Tegen eind mei moet een rapport klaar zijn.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Manfred Wauters

    "worden nagegaan onder welk strafbaar feit" Dus ze hebben nog geen reden om te vervolgen, ze gaar er eentje zoeken. In hun ROE zal wel niet gestaan hebben dat ze Syriërs tegen Syriërs moesten beschermen.

  • Jan Vanachter

    Hoe laf kan je zijn?

  • Kerem Yilmazer

    Waarom verschiet ik er niet van