Oostenrijk oefent afweer van vluchtelingen "om een duidelijke boodschap de wereld in te sturen"

Archieffoto. Vluchtelingen staan te wachten om de grens tussen Slovenië en Oostenrijk over te steken.
afp Archieffoto. Vluchtelingen staan te wachten om de grens tussen Slovenië en Oostenrijk over te steken.
Honderden Oostenrijkse politieagenten en militairen hebben bij de grens met Slovenië geoefend om vluchtelingen tegen te houden. Minister van Binnenlandse Zaken, Herbert Kickl, meldde dat de actie bedoeld is om een duidelijke boodschap de wereld in te sturen.

Volgens Kickl mag het nooit meer gebeuren dat vreemdelingen ongecontroleerd het land binnenstromen, zoals dat in 2015 het geval was. "Een staat die in het ergste geval zijn grenzen niet meer effectief kan bewaken, verliest zijn geloofwaardigheid". De oefening Pro Borders, waaraan 500 agenten en 220 soldaten met onder meer pantserwagens deelnamen, liet zien hoe moet worden opgetreden tegen een grote groep migranten die de grensovergang bestormt.

"Het gaat erom te tonen dat douane en grensbewaking functioneren. Niemand mag geloven dat het een kwestie is van wenken en doorlaten", aldus Kickl. Oostenrijk heeft het recht en de plicht mensen die illegaal "of met slechte bedoelingen komen" te weigeren.

Speciale eenheid

Hoewel er momenteel vrijwel geen migranten arriveren, heeft hij met zijn collega van Defensie de speciale eenheid 'Puma' in het leven geroepen. Deze kan met honderden leden binnen 24 uur op een crisisplek zijn, in welke Oostenrijkse grensstreek dan ook. De manschappen zijn voor een deel al gerekruteerd, in de herfst moet het hele team paraat zijn.

De training, waarvoor gisteren al een generale repetitie was zonder pers, kwam Kickl op kritiek te staan uit zowel Slovenië, dat samenwerking wil, als eigen land. "Heeft hij zo weinig vertrouwen in de politie, dat hij een oefening laat oefenen?", vroeg een Oostenrijkse vakbondsfunctionaris zich af.

Spielfeld

In Spielfeld staken in de zomer van 2015, toen de vluchtelingencrisis zich op zijn scherpst liet voelen, dagelijks duizenden migranten de grens over. Toen was de "Balkanroute" nog open. Vandaag arriveren volgens de lokale politie bijna geen vluchtelingen meer langs die weg in Oostenrijk.

De Oostenrijkse regering, die bestaat uit de christendemocratische ÖVP en de FPÖ, vraagt al langer een betere bewaking van de Europese buitengrenzen. Bondskanselier Sebastian Kurz waarschuwde vorige week nog voor een "migratiecrisis gelijkaardig aan die van 2015" indien de Europese Unie er niet in slaagt om een gezamenlijk antwoord op het probleem te formuleren.

Onenigheid

Ondertussen zijn in Duitsland de gemoederen verhit omdat er binnen de regering onenigheid is over het asielbeleid. Volgens Wenen bestaat de kans dat de grenzen aan de grote migratieroutes dichtgaan indien de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer zijn plan doorzet om bepaalde groepen asielzoekers te weigeren aan de Duits-Oostenrijkse grens.

Donderdag en vrijdag overleggen de Europese lidstaten in Brussel onder meer over het asielbeleid. De Duitse bondskanselier Angela Merkel herhaalde dinsdag nog eens dat ze verwacht dat er deze week nog geen volledig akkoord zal zijn. 
48 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • yahya kasmi

  veel Vlamingen zullen nu massaal verhuizen naar het beloofde land:Oostenrijk !!!

 • Jef Heffens

  Na de immense blunder van Merkel enkele jaren geleden is push back de enige oplossing. Het draagvlak voor de open grenzen politiek van links en vooral van Groen is er niet meer.

 • Marc Baeyens

  Die 'olievlek' zal zich vroeg of laat uitbreid naar gans Europa. De miskleun van Merkel heeft veel vertraging teweeg gebracht. Mede doordat de linkse partijen op de gelegenheid gesprongen zijn om hun opendeuren-belijd door te drukken, ook de cD&v

 • Jan De Maeyer

  Eindelijk worden landen wakker, wel 30 jaar te laat!

 • medard albrechts

  eindelijk een land met verstand, zo moesten er meer zijn,