Oostenrijk noemt grenscontroles "misverstand": "Geen tanks bij de grens"

De grensovergang aan de Brennerpas aan de Oostenrijkse zijde.
epa De grensovergang aan de Brennerpas aan de Oostenrijkse zijde.
Een geschil tussen Oostenrijk en Italië over mogelijke controles bij hun gemeenschappelijke grens berust op een "misverstand". Dat zegt de Oostenrijkse kanselier Christian Kern, die Rome ook verzekert dat zijn leger geen tanks heeft ingezet bij een belangrijke grensovergang.

De Oostenrijkse minister van Defensie Hans Peter Doskozil had gisteren verklaard "zeer snel" grenscontroles te willen invoeren aan de grens met Italië om migranten tegen te houden. Dat ontlokte een woedende reactie van Rome. Een functionaris van Defensie had er nog aan toegevoegd dat vier gepantserde voertuigen en 750 militairen klaar stonden om indien nodig ingezet te worden.

"Men moet misverstanden uit de weg ruimen, zoals die blijkbaar met Italië zijn ontstaan", zei Kern een dag later op een gezamenlijke persconferentie met Doskozil. Hij voegde eraan toe dat Oostenrijk zich wel voorbereidt om controles in te voeren bij de Brennerpas als daar sprake is van een toename van migranten. "Maar op dit moment is dat niet nodig", aldus Kern.

"We zetten geen tanks in bij de Brenner en ik kan nogmaals benadrukken dat de samenwerking met Italië echt goed is." Volgens Kern zijn er geen aanwijzingen dat Italië geen controle heeft over zijn zuidelijke flank, waar alleen al dit jaar meer dan 80.000 migranten aankwamen via de Middellandse Zee.

Al in april 2016 braken protesten uit tegen nieuwe grenscontroles aan de Brennerpas.
epa Al in april 2016 braken protesten uit tegen nieuwe grenscontroles aan de Brennerpas.
epa
epa