Oostenrijk legt alle treinverkeer van en naar Italië stil na vermoeden dat twee treinreizigers zijn besmet met coronavirus

Archiefbeeld van agent aan de Brennerpas
REUTERS Archiefbeeld van agent aan de Brennerpas
Oostenrijk heeft vanavond een trein komende uit Italië laten stoppen aan de Brenner. De Oostenrijkse autoriteiten vermoeden dat twee reizigers zouden kunnen besmet zijn met het coronavirus, zo schrijft nieuwsmedium OE24 op basis van bronnen binnen de veiligheidsdiensten. Ondertussen hebben de Oostenrijkse autoriteiten alle treinverkeer van en naar Italië laten stilleggen.

De Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB kondigde zondagavond aan dat alle treinverbindingen met het buurland waren opgeschort omdat twee treinpassagiers mogelijk besmet waren met het coronavirus.

Aan de grensovergang van de Brennerpas brachten de Italiaanse spoorwegen de ÖBB op de hoogte van mogelijke besmettingen, zei een woordvoerder van ÖBB. De bewuste trein die van Venetië kwam en op weg was naar München, houdt momenteel halt aan de Brennerpas op Italiaans grondgebied. Aan boord zaten twee Duitse vrouwen met koorts. Zij worden momenteel onderzocht.

De deelstaat Tirol heeft het nieuws bevestigd aan OE24: “Ja, er is sprake van een dergelijk voorval”. De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer verklaarde: “Een trein op weg van Venetië naar München werd vanavond gestopt aan de Oostenrijkse grens. De reden: de Italiaanse nationale spoorwegen deelden aan de ÖBB mee dat er twee mensen met koortssymptomen op de trein zaten. Vervolgens heeft de ÖBB het coördinatiecentrum van het ministerie van Binnenlandse Zaken geïnformeerd. De trein staat nu aan het grensstation op Italiaans grondgebied.”  

De ‘Bayerischer Rundfunk’ meldt dat zowel de Eurocity 86 als de EC 1288 op dit moment niet tussen het grensstation aan de Brenner en München kunnen rijden. Ondertussen zou er ook al een tweede trein stilstaan aan de grens. Meer dan 500 passagiers, vooral Oostenrijkers en Duitsers, zitten vast aan de grens. Ze hebben de trein mogen verlaten en krijgen dekens en warme dranken. 

Het is volgens de woordvoerder van de ÖBB nog niet duidelijk hoelang het treinverkeer onderbroken zal zijn.

Oostenrijk, maar ook Zwitserland en Duitsland, hadden eerder al laten weten de verontrustende situatie in Italië op de voet te volgen. Covid-19, de ziekte die door dit virus wordt veroorzaakt, heeft in Italië tot dusver aan drie mensen het leven gekost.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Kees Huls

    De NGO schepen hiervoor verdacht maken slaat nergens op: De afstand Milaan- Zuid Italiaanse kust is meer dan 1000 km! Dus verder dan bijvoorbeeld Milaan- Brussel, minder dan 900 km.

  • Pascale Simmonds

    Wanneer word het volk “ eerlijk” ingelicht over de situatie? Zodat iedereen zijn verantwoordelijkheid zal en kan nemen !