Oostenrijk komende half jaar EU-voorzitter onder het motto "een Europa dat beschermt"

Bondskanselier Sebastian Kurz van de conservatieve Österreichische Volkspartei (ÖVP) neemt het voorzitterschap over van de Bulgaarse premier Boyko Borissov.
EPA Bondskanselier Sebastian Kurz van de conservatieve Österreichische Volkspartei (ÖVP) neemt het voorzitterschap over van de Bulgaarse premier Boyko Borissov.
Oostenrijk is de komende zes maanden voorzitter van de EU. Het is de derde keer dat het in 1995 toegetreden land die positie bekleedt. Migratie en asiel zullen belangrijke thema's zijn.

Een tijdelijke EU-voorzitter kan de agenda van ministerraden bepalen en wordt geacht een bemiddelende rol te spelen tussen de lidstaten. Oostenrijk neemt de voorzittershamer over van Bulgarije.

Bondskanselier Sebastian Kurz van de conservatieve Österreichische Volkspartei (ÖVP) belooft een neutrale rol als bruggenbouwer te vervullen. De prioriteiten van de 31-jarige minister-president zijn veiligheid, de strijd tegen illegale migratie, stabiliteit rond Europa en het verbeteren van de concurrentiekracht van de EU door digitalisering. Het motto is "een Europa dat beschermt".

De ÖVP zit in een coalitie met de rechts-populistische FPÖ. Kurz onderhoudt nauwe banden met de Hongaarse premier Viktor Orbán en wil ook dat Europa Rusland enigszins te vriend houdt.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fredien Vandervekens

  De verwachtingen zijn hooggespannen, mijnheer Kurz ! Ook van de migranten, ja ! Daar gaat de (Europese) burger U op afrekenen. Op Uw verdere "migrantenhouding" !

 • Johan Picavet

  Goed idee, sluit de grenzen, alleen goed gecheckte echte vluchtelingen met duidelijke bewijs van herkomst krijgen TIJDELIJK refuge. Al de rest komt er niet in. Toegelatn op gesloten kampen na : DNA , vingerafdrukken, foto’s, levensloop beschrijving en bewijs van nationaliteit anders rechtsomkeer.

 • paul van de velde

  Zekerst Rusland te vriend houden. Want wij Europeanen die het kunnen zullen nog naar Rusland moeten vluchten.

 • Gilbert Vermeersch

  Eigenlijk een goede zaak dat een een land met een rechtse regering de door politiekers gemaakte EVP publiekelijk kan maken dat er ook andere democratieën bestaan verkozen door het volk. De EU kent veel democratieën en we moeten samen verder..

 • diane colman

  Is dat een zoethoudertje voor Mr. Kurz van Oostenrijk. ?? Ik hoop dat Mr. Kurz zich niet laat beinvloeden door Merkel en Macron en de linkse partijen.