Oostenrijk in shock na vier vermoorde vrouwen op twee weken tijd

Illustratiebeeld
Getty Images/iStockphoto Illustratiebeeld
2019 is nog erg pril maar er zijn al vier moorden gebeurd in Oostenrijk. Alle slachtoffers waren vrouwen. Allen werden ze in koelen bloede omgebracht. Het land is in shock.

Weer tonen nieuwswebsites beelden van een plek die met linten is afgespannen door de politie. Opnieuw verzamelen speurders sporen omdat er een vrouw is vermoord. Dinsdagnacht heeft een 21-jarige Spanjaard van Ethiopische afkomst in het treinstation van Wenen zijn 25-jarige zus doodgestoken.

Het veiligheidspersoneel had nog tevergeefs geprobeerd om haar te reanimeren. De dader werd opgepakt. Zijn motief staat nog niet vast, maar er zou een ruzie zijn ontstaan omdat de vrouw haar broer wilde weghalen uit het drugsmilieu. 

Het gaat al om de vierde vrouw die in Oostenrijk sinds het jaarbegin is omgebracht. Vier vrouwenmoorden op slechts twee weken tijd: het zijn cijfers die opzien baren en tot nadenken stemmen.

Gruwelijke ontdekking

Op 13 januari deed een Oostenrijkse moeder een gruwelijke ontdekking. Ze ontdekte het lichaam van haar vermiste dochter Manuela (16) onder een hoopje takken en bladeren in een stadspark in Wiener Neustadt op 40 km van hoofdstad Wenen. De politie heeft ondertussen haar Syrische ex-vriend aangehouden wegens moord. De jongeman heeft bekend dat hij haar heeft gewurgd.

Enkele dagen eerder, op 8 januari, werd een 40-jarige vrouw doodgestoken door haar 37-jarige echtgenoot in Amstetten. De Oostenrijker met Turkse roots was de autoriteiten al meermaals opgevallen omdat hij telkens weer mensen tot de islam wilde bekeren. In het openbaar beschimpte hij rokende vrouwen. Op kerstmarkten griste hij glazen alcohol uit de handen van bezoekers omdat het niet verenigbaar zou zijn met de islam.

Een dag eerder stak een 42-jarige Oostenrijker zijn ex-partner dood in Krumbach nadat hij al meermaals bedreigingen tegen haar had geuit.

“Patriarchale kijk”

“Geweld tegen vrouwen bestaat in elke samenleving. Het komt vooral voor als mannen een zeer patriarchale kijk hebben op hun relatie”, legt sociologe Birgitt Haller van het Instituut voor Conflictonderzoek in Wenen uit.

Ze onderzoekt geweld tegen vrouwen in Oostenrijk en heeft gevallen onder de loep genomen waarbij vrouwen werden vermoord door hun partner of ex-partner en waarna de daders vervolgens werden veroordeeld. Over een periode van drie jaar (2008 tot 2010) ging het om 39 gevallen. Maar het geweld tegen vrouwen lijkt toe te nemen.

Volgens een recente statistiek - die de maanden januari tot november bestrijkt - van het Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken, werden vorig jaar 70 mensen vermoord in Oostenrijk, waaronder 41 vrouwen (58,5 procent). Daarbij komt nog dat geweld tegen vrouwen nog steeds een groot taboe is. “Het schaamtegevoel is bijzonder groot wanneer vrouwen door hun man worden mishandeld”, zegt Haller. “Het is daarom belangrijk om hen duidelijk te maken dat ze beroep kunnen doen op tal van ondersteunende diensten die hen in bescherming kunnen nemen - voor het te laat is.”
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • michel De Blay

    Nu is het 'DE' moment om voor gezagsdragers eens een paar kei en keiharde straffen te bedenken zodat in het vervolg er 500 keer zal nagedacht worden om nog over de schreef te gaan. Het verbeurd verklaren van al wat die persoon heeft zou al een goed oplossing zijn als beginnende straf, daarna den bak in of kiezen voor definitieve uitzetting uit België.

  • florent De Vos

    In wat een rotwereld leven wij

  • Alexander Van Damme

    Voer voor populisten.