Oostenrijk gaat VN-migratieverdrag niet ondertekenen

Oostenrijks bondskanselier Sebastian Kurz
EPA Oostenrijks bondskanselier Sebastian Kurz
Na de Verenigde Staten en Hongarije is nu ook Oostenrijk niet van plan het geplande VN-verdrag over migratie te ondertekenen. Dat verklaarden bondskanselier Sebastian Kurz (ÖVP) en vicekanselier Heinz-Christian Strache (FPÖ) vandaag voor een ministerbijeenkomst waar de beslissing genomen moet worden. 

De rechtse Oostenrijkse regering vreest dat door het ‘Globaal Verdrag voor veilige, geordende en gereguleerde Migratie’ (GCM), dat in juli door alle VN-lidstaten buiten Amerika werd goedgekeurd, de grens tussen legale en illegale migratie zal vervagen. 

De rechtse Hongaarse regering van Viktor Orban, liet in december weten het definitieve akkoord niet te zullen ondertekenen. Ook Polen overweegt hetzelfde te doen. 

"We hebben besloten dat we niet zullen toetreden tot het verdrag", zei Kurz op de radio van de Oostenrijkse publieke omroep. Oostenrijk zal geen afgevaardigde sturen naar de ondertekeningsceremonie in Marokko, en zal zich volgend jaar onthouden bij de VN-stemming over het verdrag.

Europese commissie teleurgesteld

De Europese Commissie betreurt de beslissing van Oostenrijk. “Wij zijn nog steeds van mening dat migratie een wereldwijde uitdaging is, waarbij enkel globale oplossingen en het globaal delen van de verantwoordelijkheid resultaten zullen opleveren.” De Commissie heeft Oostenrijk om meer uitleg gevraagd.

Bekijk ook:

Wie is Sebastian Kurz?
120 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Van Vlaanderen

  Groot gelijk !!!!!

 • Jonas Gent

  Groot gelijk!

 • Gino Denil

  Misschien kunnen die landen die aangesloten zijn bij de VN hun overeenkomsten die ze met Theo Francken gesloten hebben over de terugname van migranten dan weer opzeggen. Blijkbaar wil de N-VA niet mee werken aan internationale oplossingen. Heel democratisch als partij haar wil opleggen aan de hele regering. En ons land internationaal te kijk zetten door het in het rijtje te scharen van de extreem rechtse populisten in Hongarije - de goede maatjes van de Chinezen - en Oostenrijk.

 • Annelies Vandenbroeck

  Frans Peeters, u zit er dus compleet naast als u verder leest in deze krant.

 • Krikke Feyaerts

  Komaan nu wij nog laat eens zien dat jullie ook wat verstand hebben