Oostenrijk, Duitsland en Italië willen Middellandse Zee-route sluiten voor vluchtelingen

Italië wil af van wapenembargo tegen Libië

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz (ÖVP) en de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer
REUTERS De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz (ÖVP) en de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer
Oostenrijk en Duitsland willen in de migratieproblematiek ondanks hun onenigheden samen met Italië de krachten bundelen om de Middellandse Zee-route voor vluchtelingen te sluiten. 

"Het is van belang voor Italië, maar ook voor Oostenrijk en Duitsland als de migratiedruk via de mediterrane route afneemt", zei de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz (ÖVP) vandaag na een gesprek met de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) in Wenen. Volgende week al zullen de ministers van Binnenlandse Zaken uit Duitsland, Oostenrijk en Italië in Innsbruck de verder te nemen stappen bespreken.

Seehofer maakte bovendien duidelijk dat het asielcompromis van CDU en CSU geen nadelen voor Oostenrijk zou hebben. "We zullen nu noch in de toekomst Oostenrijk verantwoordelijk maken voor vluchtelingen waarvoor ze niet bevoegd zijn", zei Seehofer. "Dat kan ik uitsluiten." In het Unionscompromis was er sprake van om bepaalde vluchtelingen uit Duitse transitcentra naar Oostenrijk terug te sturen.

Salvini wil dat "geen enkel persoon" nog per boot in Italië toekomt

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini zei vandaag dat het zijn doel is dat geen enkel persoon nog via een migrantenboot in Italië toekomt. "Het doel van minister Salvini, van papa Salvini, van de regering Conte is dat geen enkele vrouw, geen enkel kind nog op zo'n boot stapt", zei hij tijdens een persconferentie in Rome.

"Het doel is dat degenen die in Italië arriveren, per vliegtuig arriveren. En bij voorkeur eerste klas vliegen", vervolgde hij. "Gelukkig en vreemd genoeg bevindt er zich, sinds wij ons standpunt innamen, de laatste uren geen enkel schip van die pseudo-humanitaire organisaties nog in Libische wateren."

Salvini slaagde er recent in om het migratiethema op de Europese agenda te zetten door begin juni schepen van ngo's die migranten op zee redden de toegang tot Italiaanse havens te ontzeggen. Hij beschuldigt de ngo's ervan in de kaart te spelen van de mensensmokkelaars, iets wat de organisaties zelf hevig betwisten. 

Het doel is dat degenen die in Italië arriveren, per vliegtuig arriveren. En bij voorkeur eerste klas vliegen

Matteo Salvini, Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken

Italië wil geen wapenembargo tegen Libië meer

Italië wil bovendien dat het wapenembargo van de Verenigde Naties tegen Libië wordt ingetrokken. Salvini vindt dat mensen- en wapensmokkelaars in het Noord-Afrikaanse land zich gewoon bewapenen, terwijl de "legitieme autoriteiten" worden gedwarsboomd.

Salvini wil de Libische autoriteiten steunen bij de aanpak van mensensmokkelaars. Hij klaagde dat momenteel twee Libische marineboten vastzitten in een Italiaanse haven vanwege internationale sancties. Het wapenembargo tegen Libië stamt uit 2011, het jaar waarin dictator Muammar Kaddafi ten val kwam. Sindsdien heerst chaos in het land.

Matteo Salvini.
AFP Matteo Salvini.35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Joachim Albert

  Mr Etienne de Bondt, niet dankzij rechts, ze zijn politiek eerder links maar wel racistisch en anti islam We gaan akkoorden sluiten om terugnames te organiseren maar wel grenzen openzetten voor legale immigratie voor deze landen, dit om hen te compenseren, anders nemen ze hun illegalen gewoon niet terug en daarnovenop gaan we ze héél veel geld geven, zie Turkije Zal gewoon minder zichtbaar zijn, dat is alles

 • Richard Roose

  En nu de rest nog...

 • Antonio Rinaldi

  Doe maar voort Salvini tot dat de BOM valt?

 • Anita Billen

  Salvini heeft groot gelijk. Maar ook langs Spanje niet binnen laten of ja, gewoon niet meer Europa binnen laten want het zit al vol van de moslims, Afrikanen .

 • Peter Van de Velde

  Natuurlojk geen ngo schepen vóór Libische kust. Open arms nu in Spanje en Aquarius voor anker te Marseille. Wat als die weer gaan varen? Verder is de zeeroute afsluiten een goed idee, maar die ngo' s varen regelmatig blind voor radar...