Oostenrijk bevestigt financiële link tussen extreemrechtse groep en schutter Christchurch

De Oostenrijkse politie doorzocht maandag de woning van Martin Sellner, woordvoerder van de Identitaire Beweging.
AFP De Oostenrijkse politie doorzocht maandag de woning van Martin Sellner, woordvoerder van de Identitaire Beweging.
De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz heeft vandaag bevestigd dat er een financiële link is ontdekt tussen de Australische schutter die op 15 maart een bloedbad aanrichtte in twee moskeeën in Christchurch, en de extreemrechtse Identitaire Beweging.

Volgens het Oostenrijkse gerecht werd begin 2018 een bedrag van 1.500 euro geschonken door de schutter, die 50 mensen doodde in twee moskeeën in Christchurch. Vorige week bevestigden de Oostenrijkse autoriteiten nog dat de Australische schutter in november 2018 naar Oostenrijk was gereisd.

Maandag werd een huiszoeking uitgevoerd bij Martin Sellner, de woordvoerder van de Identitaire Beweging. In een zelfgemaakte video verklaarde Sellner meteen dat hij niets te maken heeft met de verdachte en het bloedbad in Nieuw-Zeeland en dat hij de schenking pas zondag had ontdekt. Volgens Sellner wilde de 28-jarige Australiër de beweging schaden met zijn “buitengewoon hoge schenking”. “Hij wilde me erbij betrekken. Het geschonken bedrag gaat naar een liefdadigheidsinstelling”, zei Sellner nog.

De Identitaire Beweging keert zich onder andere tegen “ongecontroleerde massa-immigratie”. Ze pleit verder voor behoud van de nationale identiteit en een terugkeer naar traditionele waarden van de westerse wereld.

Connecties over heel Europa

De connecties van Martin Sellner lopen over heel Europa. Zo heeft hij banden met Tommy Robinson, activist en medeoprichter van de English Defence League (EDL). Vorig jaar zou Sellner hem bezoeken in Londen, maar hij was niet welkom op Brits grondgebied. Hij werd vastgehouden en daarna weggestuurd.

Robinson was twee weken geleden samen met Dries Van Langenhove, de oprichter van Schild & Vrienden en kopman van Vlaams Belang in Vlaams-Brabant, te gast op een meeting van Vlaams Belang. Ook tussen Van Langenhove en Sellner bestaat er een band, zo schrijft De Morgen. “Hij is een kennis. Ik heb hem ontmoet op de zomeruniversiteit van Génération Identitaire”, verklaarde Van Langenhove in Humo. Sellner is ook al een tijd gekend bij de jongerenafdeling van Vlaams Belang.

Tommy Robinson, medeoprichter van de English Defence League
REUTERS Tommy Robinson, medeoprichter van de English Defence League6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ludwig Vanden Boer

  De doelstellingen van die beweging lijken mij wel heel lovenswaardig of is het fout om onze eigenheid te willen behouden. Wie er iets schenkt is niet controleerbaar en als die op dat moment nog niets misdaan heeft, waarom dan weigeren.

 • Janneke Alsberg

  Als de schenking wettelijk in orde is is er geen enkel vuiltje aan de lucht voor de Identitaire Beweging, of wie dan ook Wat met de onddorzichtige schenkingen in de politiek, en de moskeen van fundamentalistische Turkse, Algerijnse , Saoudische, Iraanse strekkingen. Een recent onthullend rapport daaromtrent in de UK werd niet wereldkundig gemaakt wegens ''niet relevant voor het publiek..''. ugh, ugh..

 • Bruno Weymeis

  Van waar komen de schenkingen aan linkse bewegingen?

 • guido Bervoets

  U moet zich wel afvragen waarom zo iemand een schenking doet aan zo een extreemrechtse beweging. Dat wil toch zeggen dat het gelijkgestemde zielen zijn en hetzelfde doel nastreven, dat kun je toch niet ontkennen. Het is natuurlijk niet onwettelijk maar het is wel veelzeggend.

 • Leo Peeters -Duym

  Een financiële link? Dus elke beweging of politieke partij moet vereenzelvigd worden met wie een schenking aan haar doet? Deze laffe, ongegronde verdachtmaking, wekt voor mij nog meer sympathie op voor Martin Sellner, de woordvoerder van deze extreemrechtse Identitaire Beweging.