Oorlogsmisdadiger overleden nadat hij gif dronk tijdens zitting Joegoslavië-tribunaal

Twitter
Slobodan Praljak is in het ziekenhuis van Den Haag overleden. De 72-jarige oorlogsmisdadiger dronk een vloeibare substantie nadat hij te horen gekregen had dat hij tot twintig jaar cel veroordeeld werd. Hij verklaarde meteen nadien dat hij gif ingenomen had. De hoorzitting over oorlogsmisdaden van het Joegoslavië-tribunaal werd meteen stilgelegd. Wat de man geslikt heeft en hoe het flesje in de rechtszaal binnen geraakt is, is nog niet duidelijk. 

Praljak is een van de zes voormalige Bosnisch-Kroatische politieke en militaire leiders die momenteel terechtstaan. Hij had volgens zijn raadsvrouw net geprotesteerd tegen het feit dat hij opnieuw schuldig bevonden was in beroep voor misdaden in het oosten van Mostar. "Slobodan Praljak is geen oorlogsmisdadiger. Ik verwerp uw vonnis", riep hij de rechter toe. Plots haalde hij een flesje boven dat hij uitdronk. Vervolgens zei hij aan de rechter dat hij gif had ingenomen.

De zaak werd meteen stilgelegd en er vloog een traumahelikopter naar de zaal. Ook de livestream werd meteen gestopt. De rechter beval het flesje waaruit Praljak dronk bij te houden. De zitting zelf was intussen weer hervat op een andere plek. "Zaal 1 is nu een crime scene'', verklaarde de rechter.

ANP

Definitieve uitspraak
Het VN-hof zou gisteren definitief uitspraak doen tegen een handvol verdachten. Het gaat om de ex-premier en vijf andere voormalige politieke en militaire kopstukken van de Kroatische Republiek Herceg-Bosna, een ministaatje ten tijde van de burgeroorlog in Bosnië. Ze staan terecht wegens oorlogsmisdaden tussen november 1991 en april 1994.

Het proces tegen de kopstukken begon voorjaar 2006. Praljak was toen 61 jaar. Hij kreeg in eerste aanleg twintig jaar cel opgelegd, een straf die vandaag in hoger beroep bevestigd werd. Het was een van de laatste verdicten die het Joegoslavië-tribunaal moest vellen voor het er definitief mee stopt.

Ook regisseur 

In eigen land  was Praljak ook politicus, schrijver en regisseur. Hij leidde onder meer enkele theaters in Zagreb en Mostar. De man werkte daarnaast als ingenieur, doorliep drie universitaire studies en studeerde onder meer af in de filosofie, met speciale interesse in sociologie. Tijdens de oorlog in Bosnië werkte Praljak (geboren op 2 januari 1945) zich snel op tot generaal in het Kroatische leger. Hij had zich daar in 1991 aangemeld.

De Kroatische premier Andrej Plenković betreurt de dood van Praljak en condoleerde de nabestaanden van Praljak.

Slobodan Praljak (rechts) eerder in de rechtszaal.
EPA Slobodan Praljak (rechts) eerder in de rechtszaal.
EPA70 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Van Hauwermeiren

  Inderdaad Danny als je nog iets weet van de geschiedenis daar, is het heel bedroevend wat de blauwhelmen daar gepresteerd hebben..Maar neem maar gerust aan dat die man voor zijn volk een held is.

 • danny buyse

  Ronny en Fred, inderdaad heel juist! En inderdaad sommigen net zoals mezelf zijn op de hoogte van de geschiedenis ook al omdat ik er trouwens 8 maanden geweest ben als blauwhelm tijdens de heetste periode! De Nederlanders zullen er ook kunnen van meespreken in Srebrenica!

 • Lieven Luyten

  Praljak heeft nooit andere bedoelingen gehad dan op te komen voor zijn volk, voor zijn natie. En inderdaad in een burgeroorlog vallen er dan doden. Praljak is en was een man van eer, heel zelden nog op deze planeet! Respect, Za dom spremni!

 • Ronny Deckers

  Inderdaad eens met velen hieronder. Als je twijfelt of dit een monster was, heb je echt niet de moeite gedaan om je te informeren. Maar voor vele anderen hier is het artikel helemaal lezen al "teveel informeren". En ja, in elke oorlog zijn er zulke monsters. Deze heeft gelukkig zijn verdiende loon gehad. Al hebben de ontelbare vrouwen en kinderen onder zijn slachtoffers hier natuurlijk geen bal meer aan.

 • Yabou Jack

  Mooie tribunaal word niet erkent door de VS en nog andere landen.Dus zij die het niet erkennen kunnen hun gange gaan.