Oorlog in Jemen heeft grote, blijvende impact op kinderen

RV
Meer dan de helft van de kinderen in Jemen heeft depressieve gevoelens, stelt de humanitaire organisatie Save the Children. De oorlog in Jemen is vijf jaar geleden uitgebroken en heeft een grote, blijvende impact op kinderen. Sinds het begin van de oorlog zijn 2.047 kinderen gestorven als direct gevolg van het conflict.

De organisatie bevroeg 1.250 kinderen in de leeftijd van dertien tot zeventien jaar. Een op de vijf voelt zich constant bang. Daarnaast voelt 52 procent zich altijd onveilig en durft 56 procent niet alleen over straat te gaan.
"Wanneer kinderen zo’n lange periode stress ervaren, staat hun emotie regulerend systeem altijd aan", aldus Pim Kraan, directeur van Save the Children in Nederland. "Dit maakt ze vatbaar voor geestelijke aandoeningen zoals depressies. Het heeft een impact op hun gezondheid op de lange termijn en kan chronische aandoeningen zoals hartklachten veroorzaken."

Op 300.000 inwoners is er één maatschappelijk werker beschikbaar

Pim Kraan, directeur Save the Children


Van de ondervraagde ouders zegt 38 procent dat hun kinderen nachtmerries hebben. Van de kinderen heeft 18 procent het gevoel in rouw te zijn. Ook zegt 36 procent niemand te hebben om mee te praten over hun verdriet of angst. Volgens Save the Children is er ook een groot tekort aan psychische zorg in Jemen. “Op 300.000 inwoners is er één maatschappelijk werker beschikbaar", klinkt het.
Veel ondervraagde kinderen hebben symptomen van stress, zoals hoofdpijn, maagpijn, zweet-uitbraken en duizeligheid, meldt de organisatie nog. Save the Children zette zelf Child Friendly Spaces op. “Dit zijn veilige plekken waar kinderen in gesprek kunnen met therapeuten. Ook kunnen ze hier spelen en activiteiten doen die hen afleiden van de dagelijkse zorgen", aldus Save the Children, die pleit voor meer fondsen gericht op psychische zorg.

Coronavirus

De organisatie waarschuwt nog dat een uitbraak van het coronavirus in Jemen enorme gevolgen kan hebben, aangezien in het hele land 10,3 miljoen kinderen een tekort aan voeding hebben en 2,1 miljoen acuut ondervoed zijn. Ook is het gezondheidssysteem in het land ontwricht.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jules Vermeers

    Natuurlijk maar dat doen ze hun eigen kinderen aan wij hebben daar niets mee te maken zij spelen oorlogje geen geld voor eten of opvoeding maar wel voor wapens, trouwens de hulpgoederen worden daar op de zwarte markt verkocht en zo laten ze hun eigen kinderen verhongeren.

  • Peter Janssens

    En wie is daar aan het vechten? Juist ja, diegenen die ze hier met bakken tegelijk binnenlaten en alles gratis geven ten koste van onze gepensioneerden en mensen die wél recht hebben op steun.