Ook Zweedse centrale bank komt met negatieve rente

THINKSTOCK
De Zweedse centrale bank heeft vandaag een negatieve 'reporente' aangekondigd. Dit betekent dat de banken moeten betalen wanneer ze hun overtollig geld voor een week bij de Riksbank willen stallen.

De verlaging van het huidige nultarief naar -0,1 procent gaat komende woensdag in en tot de tweede helft van 2016 zou er geen verhoging komen. Voor de Zweden is de reporente het belangrijkste rentetarief. De negatieve rente betekent dat banken minder geld terugkrijgen, dan hetgene ze voor een periode van 7 dagen bij de Riksbank gedeponneerd hebben.

Bij de Europese Centrale Bank is de herfinancieringsrente, de rente waartegen banken geld lenen bij de ECB, het belangrijkste tarief. Maar de ECB heeft wel al langer een negatieve depositorente, wat betekent dat de banken moeten betalen om geld één dag bij de ECB te stallen. De Zweedse reporente valt hier dus min of meer mee te vergelijken. Ook in Denemarken en Zwitserland is er overigens een negatieve depositorente.

Ook kondigde de Riksbank een opkoopprogramma van overheidsobligaties ter groote van 10 miljard Zweedse kroon (1,1 miljard euro) aan. De centrale bank spreekt van een expansief monetair beleid, dus geld in de economie pompen, om de inflatie op te krikken.

De Riksbank mikt op 2 procent inflatie, maar de onderliggende inflatie zou dit jaar uitkomen op 0,9 procent, onder meer door de lage olieprijzen. De Zweden verwachten dit jaar een economische groei van 2,7 procent.

EPA