Ook woordvoerder van IS gedood bij nieuwe aanval, zegt Koerdische militie

Een SDF-strijder met een vlag van IS, archiefbeeld.
Photo News Een SDF-strijder met een vlag van IS, archiefbeeld.
Aboe Hassan al-Mouhajir, de woordvoerder van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS), is vandaag gedood bij een nieuwe actie in het noorden van Syrië. Dat zegt de Koerdische leider van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). SDF-leider Masloem Abdi omschrijft de jihadistische woordvoerder als “de rechterhand” van de gedode IS-leider Aboe Bakr al-Baghdadi.

Hij werd volgens SDF onder vuur genomen bij een Amerikaans-Koerdische actie in het dorp Ain al-Bayda, vlak bij de stad Jarablus, in het noorden van de provincie Aleppo. Ook het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) maakt melding van een gezamenlijke operatie tegen de IS-woordvoerder. De organisatie zegt dat al-Mouhajir en vier andere IS-leden gedood werden toen ze probeerden te vluchten.

SDF-woordvoerder Mustafa Bali zegt op Twitter dat Aboe Hassan al-Mouhajir wellicht in de regio was om een mogelijke intrede van al-Baghdadi te vereenvoudigen in het gebied, dat onder de controle van pro-Turkse rebellen valt. “De twee door de VS geleide operaties hebben de IS-leiders uitgeschakeld die zich schuil hielden in het noordwesten van Syrië. Er zitten er nog meer verborgen in de zelfde regio”, zegt hij nog.

Mustafa Bali haalt voorts uit naar Turkije, dat in Syrië een offensief tegen de Koerden was opgestart. “Turkije zag geen bedreiging in de aanwezigheid van IS-leider al-Baghdadi en de aanwezigheid van de IS-woordvoerder op nauwelijks enkele kilometers van zijn grens, maar vraagt wel aan de (Koerdische) milities die IS bestreden om zich terug te trekken tot 32 kilometer van de grens omdat ze een veiligheidsrisico vormen.” 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Karel Martel

    De Turken zijn bondgenoten van I.S. , begrijp er niets meer van : de Koerden samen met de Amerikanen hebben I.S. woordvoerder opgeruimd, dacht dat ze de Koerden in de steek gelaten hadden?