Ook vroeger al zeker vier Belgische vrouwen ontsnapt uit IS-gevangenenkampen

AFP
Ook vóór het Turkse offensief in het noorden van Syrië zijn er al Belgische IS-vrouwen uit gevangenenkampen ontsnapt. Minstens vier en mogelijk vijf, aldus het OCAD, waardoor ons totaal aan spoorloze terroristen dus al op tien zou kunnen staan.

Vorig weekend raakte bekend dat de Turkse invasie en de chaos die daaruit is voortgevloeid, drie Belgische vrouwen en zes kinderen heeft doen ontsnappen uit het IS-gevangenenkamp van Ain Issa in Syrië. En vandaag moest OCAD-directeur Paul Van Tigchelt in het parlement bekennen dat er ook twee Belgische mannen uit de handen van de Koerden weggeraakt zijn.

Wat hij niet uitdrukkelijk zei, maar wat wel in de nota staat die hij de commissieleden heeft bezorgd, is dat er eerder ook al Belgische ‘foreign terrorist fighters’ uit de Koerdische gevangenenkampen zijn ontsnapt. Het gaat om zeker vier vrouwen en mogelijk vijf. Over hun identiteit of de manier waarop ze weggeraakt zijn, geeft het document niets prijs.

Het vermeldt wel dat die vrouwen minstens zes en mogelijk acht kinderen hadden — waardoor er dus al twaalf tot veertien kinderen jonger dan twaalf terug verdwenen zijn in het oorlogsgebied. Vijf van de negen volwassenen die zeker zijn ontsnapt, werden al bij verstek veroordeeld in België voor terrorisme. Dat geldt voor vier van de vrouwen en voor één man. 

VN-Veiligheidsraad bezorgd

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vandaag zijn bezorgdheid uitgedrukt over “het risico op uitzwermen” van de jihadisten die gevangen gehouden worden in het noordoosten van Syrië. Dat staat in een korte verklaring die de vijftien leden van de Veiligheidsraad unaniem steunen. In de verklaring staat geen oproep om een einde te maken aan het Turkse offensief tegen de Koerden. 

De vijftien leden, waaronder ook Rusland dat een belangrijke speler is in het conflict tussen de Koerden en Turkije, drukken in de mededeling ook hun “grote bezorgdheid” uit over de mogelijkheid van een ernstige achteruitgang van de humanitaire situatie in het noordoosten van Syrië.  “We zijn allemaal akkoord over het gevaar van een heropleving van Islamitische Staat”, aldus een westerse diplomaat die anoniem wilde blijven. 

De Europese leden (België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Polen) hebben in een aparte mededeling ook nog benadrukt dat het absoluut noodzakelijk is om de kampen waarin jihadisten zijn opgesloten te beveiligen. “De beveiligde opsluiting van de terroristische strijders is noodzakelijk om te vermijden dat ze zich weer aansluiten bij terroristische groeperingen”, klinkt het.
25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Vanessa Huysmans

  Wat ik niet snap.. mensen kiezen vrijwillig om aan te sluiten aan gewelddadige groeperingen in oorlogsgebied en kiezen vrijwillig daar kinderen op de wereld te zetten. Ondanks alle waarschuwingen. Denken ze dan echt achteraf..ow jee het is hier best wel levensgevaarlijk in mijn paradijs en niet echt de toekomst voor mijn kinderen, nu wil ik terug naar het ongelovig slechte België??? Je koos er toch voor ondanks alle negatieve raad... simpel.

 • Norbert Bauwens

  We zulle ze wel vinden als er hier een aanslag gebeurd...……..

 • PETER PERMENTIER

  Politiek en onze 27 europeese landen hebben na de aanslagen veel gepraat heel veel zelfs en ze zijn nu bezig, maar ze kunnen geen eensluitend besluit nemen, want hier kunnen geen compromies worden bedisseld, tegen deze problemen moeten er kordaat besluit worden genomen en dat zie ik de volgende 5 jaar ook niet te gebeuren. Dat is HET EU gebeuren, een praat barak die gewone burger veel geld kost, de investering niet waard.

 • Dis Van Tendeloo

  Paullussen: wat als ze plotseling in uw tuin zitten?

 • DIRK VAN DESSEL

  De regering zal ons proberen wijs te maken dat ze niet zouden terugkeren.