Ook tweede poging om Griekse president te kiezen mislukt

Stavros Dimas in het Griekse parlement.
EPA Stavros Dimas in het Griekse parlement.
In het Griekse parlement heeft kandidaat-president Stavros Dimas ook bij een tweede poging niet de noodzakelijke meerderheid van de stemmen gehaald. De regering moet tegen volgende week maandag nog twaalf parlementsleden overtuigen om vervroegde verkiezingen in het euroland af te wenden.

Vandaag schaarden 168 Griekse parlementsleden zich achter de kandidatuur van Dimas om president te worden. Dat zijn er al acht meer dan vorige week bij de eerste stemming het geval was, maar nog steeds bleven 131 volksvertegenwoordigers zich dinsdag verzetten tegen de benoeming van de oud-eurocommissaris. Eén parlementslid was afwezig.

Regeringskandidaat Dimas had de steun van 200 van de 300 parlementsleden nodig om verkozen te raken. De meerderheid van conservatieven en socialisten beschikt over 155 zetels. Volgende week maandag, bij de laatste poging, volstaan 180 stemmen. Analisten gaan er echter vanuit dat de regering dinsdag minstens 170 stemmen moest halen om de drempel tegen volgende week alsnog te halen.

Syriza op kop

Premier Antonis Samaras deed het voorbije weekend al enkele toegevingen om de benoeming van Dimas te vrijwaren. Zo toonde hij zich bereid om zijn meerderheid te verruimen en reeds eind 2015 vervroegde parlementsverkiezingen te organiseren. Faalt Samaras in zijn opzet, dan wordt het parlement ontbonden en kan de Griekse kiezer reeds eind januari of begin februari opnieuw naar de stembus.

Dat perspectief verontrust de financiële markten en de partners in de eurozone. Het linkse Syriza ligt immers voorop in de peilingen. De partij trok de voorbije jaren fel van leer tegen de besparingen en hervormingen die de internationale geldschieters eisten in ruil voor de financiële redding van het land. Samaras waarschuwde na de stemming alvast voor "avonturen". Syriza-leider Alexis Tsipras daarentegen toonde zich overtuigd dat het land "na Nieuwjaar een bladzijde zal omslaan".