Ook tweede dader van aanslag metro Minsk geëxecuteerd

Dimitri Konovalov (L) en Vladislav Kovalev (R).
AP Dimitri Konovalov (L) en Vladislav Kovalev (R).
Ook Dmitri Konovalov, die vorig jaar ter dood werd veroordeeld voor de aanslag op de metro van de Wit-Russische hoofdstad Minsk, is terechtgesteld. Dat hebben de staatsmedia gemeld. Onduidelijk is wanneer hij is geëxecuteerd en of hij tegelijk met de andere ter dood veroordeelde, Vladislav Kovaljov, is terechtgesteld. De zuster van Kovaljov maakte de executie van haar broer bekend via de Wit-Russische mensenrechtengroep Vyasna.

De aanslag op de metro kostte in april vorig jaar aan vijftien mensen het leven. Honderden mensen liepen verwondingen op. Het hooggerechtshof bepaalde eind november dat de 25-jarige fabrieksarbeiders Kovaljov en Konovalov door een vuurpeloton zouden worden terechtgesteld. President Aleksandr Loekasjenko besloot eerder deze week de twee geen gratie te verlenen.

Ongeveer 160.000 mensen ondertekenden een petitie waarin werd gevraagd de executie van beide mannen te verhinderen. Ook de moeder van Kovaljov voerde actie om de voltrekking van de doodstraf te voorkomen.

Het snelle onderzoek en het feit dat de twee geen motief voor hun daad hadden, heeft bij velen vragen opgeroepen. Zij denken dat de veiligheidsdiensten de mannen vals hebben beschuldigd om op te kunnen treden tegen de vijanden van Loekasjenko, die Wit-Rusland op dictatoriale wijze bestuurt.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal heeft de executies van de twee mannen veroordeeld. ,,Het is onacceptabel dat in Wit-Rusland doodstraffen worden voltrokken'', reageerde Rosenthal. "Ik herhaal mijn oproep in de EU de sancties aan te scherpen tegen deze laatste dictatuur in Europa.''