Ook steun voor “heldhaftige” gelehesjesbokser: crowdfundingactie brengt al ruim 115.000 euro op

Voormalig bokskampioen Christophe Dettinger (R) tijdens clashes met de Franse politie tijdens het protest van de gele hesjes in Parijs zaterdag.
REUTERS Voormalig bokskampioen Christophe Dettinger (R) tijdens clashes met de Franse politie tijdens het protest van de gele hesjes in Parijs zaterdag.
Christophe Dettinger, de Franse voormalige bokskampioen die afgelopen weekend tijdens een protest van de gele hesjes op agenten insloeg, krijgt via sociale media duizenden steunbetuigingen. Op een site is Dettinger al ruim 115.000 euro steun toegezegd.

De 37-jarige en 1,91 lange Fransman, tweevoudig kampioen halfzwaargewicht, is te zien op beelden van betogende gilets jaunes in Parijs. Dettinger springt op de voetgangersbrug Leopold-Sédar-Senghor over een hek en gaat op de vuist. Vastgelegd is hoe de bokser het gezicht van een agent, die zich met een schild tegen de klappen probeert te verweren, onder handen neemt. Ook schopt de in het zwart gestoken oud-bokser een politiemedewerker die op de grond ligt hard tegen het hoofd.

“Schandalig”

Het filmpje van de aanval ging als snel rond op sociale media. Sommigen monteerden er de muziek uit de boksfilm Rocky onder. Veel Fransen reageerden echter geschokt op de gewelddadige beelden. De Franse boksbond noemde het gedrag van de oud-kampioen ‘onaanvaardbaar en schandalig’. 

In reactie op de aandacht sloeg Dettinger op de vlucht. De ex-bokser reageerde wat later op de heisa met een video, waarin hij toegeeft dat hij verkeerd heeft gehandeld en zijn zelfbeheersing had verloren. Wel zegt hij dat hij uit zelfverdediging heeft gehandeld. Intussen heeft hij zich bij de politie gemeld en zit hij in voorlopige hechtenis.

Steun voor vechtersbaas

Sommige Fransen zien het verzet van Dettinger echter als een heldendaad en zeggen de vechtersbaas online geld en steun toe. Op Facebook zijn meerdere pagina’s aangemaakt met de titel ‘Hulp voor Christophe Dettinger’. De pagina’s trekken duizenden likes.

Een van de supportpagina’s verkoopt T-shirts met de opdruk ‘Team XTOF’. “Deze man, bezorgd om de toekomst van dit vergeten Frankrijk, heeft zijn ideeën wekenlang vreedzaam verdedigd. Vandaag heeft hij actie ondernomen, maar hij kan als voorbeeld dienen’’, staat er. 

Ruim 7.000 bezoekers hebben aangegeven de actie voor de ‘gele hesjesbokser’ te steunen en een shirt te willen kopen, dat volgens de makers door Christophes familie is goedgekeurd. De crowdfundingactie heeft daarmee dus al ruim 115.000 euro opgebracht.

Leetchi/Organisé pour Dettinger

Bekijk ook:
25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mathieu Peeters

  Schuld van gelijk wie; die lafaard van een bokser moet zijn geweld niet tegen de politie stellen. Hij heeft het gedaan en is dus een dikke lafaard en een dikke nu, want hij gaat te keer tegen mensen dieb-hij wel aan kan. Kleinzielig ventje dat denkt dat hij alles is.

 • Luc Van Hauwermeiren

  Er was toch niemand in levensnood dus als die politieman het niet aankon kon hij nog altijd gaan lopen.

 • Remus Bogaert

  Mr Spandel ,er bestaan allerhande boekjes met definities van "zelfverdediging" ,de één al ruimer als de ander,toch nog es nalezen wat mag en niet mag. De bokser verdient een harde straf.Het "gele hesjes "geweld ontspoort,de originele bedoelingen zijn gekaapt door herrieschoppers.

 • romy verhove

  Superknappe prestatie voor deze bokser! Het geld is hem gegund! Als je job als oproerpolitie niet aan kan blijf dan thuis !

 • romy verhove

  Mooie acties alles voor deze bokser!