Ook stad Washington sleept e-sigarettenproducent Juul voor rechter

AFP
De autoriteiten van de Amerikaanse hoofdstad Washington slepen, in navolging van de Amerikaanse staten New York en Californië, de producent van e-sigaretten Juul Labs voor de rechter. Het bedrijf wordt aangeklaagd voor reclame die speciaal gericht was op jongeren.

De vapingindustrie krijgt het verwijt zich lange tijd gericht te hebben op jongeren, met gearomatiseerde navullingen met fruit of snoep, en zo een nieuwe generatie verslaafd te maken aan nicotine.

Volgens de klacht die Washington gisteren indiende, heeft Juul zijn producten op onwettige wijze verkocht aan minderjarigen, heeft het platformen zoals Facebook en Instagram gebruikt om reclame te maken, en heeft het een verkeerd beeld gegeven van de risico's die gepaard gaan met het gebruik van zijn producten.

"We willen een einde stellen aan deze illegale praktijken van Juul, die bij een nieuwe generatie voor nicotineverslaving zorgen", aldus de procureur-generaal van Washington Karl Racine. Juul zou "influencers" ingeschakeld hebben om een product te promoten bij hun volgers op sociale media, vaak jongeren. Voorts werden ook andere strategieën gebruikt, zoals specifieke aroma's of een op jongeren gericht design, om die groep te bereiken.

Juul Labs liet weten de klacht nog niet bestudeerd te hebben, maar verzekerde het gebruik van de e-sigaret bij minderjarigen tegen te gaan. 

De staat Californië, de stad Los Angeles en de staat New York kondigden vorige week al aan gerechtelijke stappen te ondernemen tegen Juul Labs.

E-sigaret-navullingen met cannabis die op de zwarte markt verkocht worden, zouden bovendien tot ernstige longaandoeningen leiden, waarbij in de Verenigde Staten sinds de zomer al 47 mensen overleden zijn en meer dan 2.000 anderen ziek werden.

Bekijk ook:
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.