Ook seksueel wangedrag bij Artsen zonder Grenzen

Beeld ter illustratie.
Photonews Beeld ter illustratie.
Artsen zonder Grenzen werd in 2017 geconfronteerd met 24 gevallen van seksueel misbruik of ongewenst seksueel gedrag binnen de eigen organisatie. Dat heeft de medische hulporganisatie vandaag bekendgemaakt.

Artsen zonder Grenzen zegt in totaal 146 klachten of meldingen te hebben ontvangen. "In veertig gevallen bleek er na een intern onderzoek sprake te zijn van misbruik of ongewenst gedrag", zegt de organisatie in een persbericht. In 24 van de 40 bleken de feiten seksueel van aard te zijn. De ngo telt wereldwijd meer dan 40.000 vaste medewerkers.

De cijfers komen er op een moment dat de humanitaire sector wordt opgeschrikt door onthullingen over het seksueel misbruik dat gepleegd werd door medewerkers van de hulporganisatie Oxfam. The Charity Commission, de Britse instelling die toeziet op liefdadigheidsinstellingen, heeft een onderzoek opgestart naar de manier waarop Oxfam in 2011 het seksschandaal in Haïti heeft aangepakt.

Onze redactie is ook benieuwd naar de getuigenissen van Belgische (ex-)medewerkers over mistoestanden bij hulporganisaties. Contact opnemen kan via 3535@hln.be. Uiteraard kan anonimiteit gegarandeerd worden
120 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • ines laheye

  er worden al meer dan 40 jaar geld ingezameld voor de afrikaanse landen, vroeger stond er in iedere winkel zo een ja knikkertje ( zou nu rasisme zijn) en zilverpapier ingezameld en wat is er veranderd na al die jaren niets zero zero zero, waar is al die hulp dan naar toe? maar er zijn wel een geel leger CEO s bijgekomen, denken die nu echt dat wij achterlijk zijn.

 • Minnie Delangste

  Hulporganisaties helpen inderdaad, maar zij zijn zeker geen liefdadigheidsinstelling.Een deel van de giften gaat naar de organisatie een deel naar de hulpverleners,een deel naar projecten(soms naar CT scans waar nog geen ziekenhuis is)en een deeltje naar hulpbehoevende.

 • Rik Tammenol

  Een mens die geïnteresseerd is in sex? Maar alé zeg, wie had dat durven denken?

 • Baziel Vervoort

  Alhoewel, de NGO's steunen de plaatselijke economie.

 • patrick morel

  We hebben duizenden daklozen in België, help die mensen ipv grote geldverslindende organisaties met gigantische loon en andere kosten.