Ga naar de mobiele website
^ Top

Ook Sea Eye zet reddingsoperaties op Middellandse Zee stop

REUTERS
Daags na Artsen Zonder Grenzen heeft een tweede ngo vandaag beslist om de reddingsoperaties op de Middellandse Zee stop te zetten. Sea Eye zet geen schepen meer in om vluchtelingen uit het water te halen omwille van een "veranderde veiligheidssituatie in de westelijke Middellandse Zee".

Daarbij verwijst de Duitse ngo naar de "onbepaalde en eenzijdige uitbreiding van de territoriale wateren die de Libische regering aankondigde - samen met een expliciete bedreiging naar de private ngo's toe". Onder die omstandigheden is een reddingsoperatie niet langer mogelijk, waarbij de organisatie verwijst naar de veiligheid van de medewerkers.

Ook Artsen zonder Grenzen wil voorlopig geen zoek- en reddingsoperaties meer uitvoeren. Het 'Maritime Rescue and Coordination Centre' in Rome (MRCC) waarschuwde de hulporganisatie voor veiligheidsrisico's in verband met de bedreigingen van de Libische kustwacht, die tegen schepen van humanitaire organisaties in internationale wateren voor de Libische kust zijn gericht.

REUTERS

Vrees voor meer doden

Artsen Zonder Grenzen doelde daarmee op berichten dat de Libische autoriteiten een eigen "search and rescue zone" willen vastleggen, die de toegang voor ngo's tot de internationale wateren moet beperken. Artsen Zonder Grenzen vreest dat hierdoor meer vluchtelingen en migranten het leven zullen laten op de Middellandse Zee.

Voor Artsen zonder Grenzen vormde de onlangs goedgekeurde operatie van de Italiaanse marine ter ondersteuning van de Libische kustwacht een bijkomend "zorgwekkend element in een steeds vijandiger wordende omgeving voor levensreddende operaties". Artsen zonder Grenzen beticht de Europese landen ervan om samen met de Libische autoriteiten migranten te beletten op zoek te gaan naar veiligere oorden.

AP

Felicitaties aan Libië

Intussen feliciteert de Italiaanse buitenlandminister Angelino Alfano in een interview in de krant La Stampa de versterkte controle in Libië. Dat is een teken dat de situatie op de Middellandse Zee naar een nieuw evenwicht gaat. Ook de beslissing van Artsen Zonder Grenzen kadert volgens Alfano in een nieuw evenwicht: "Die wateren zijn niet langer van iedereen, maar van Libië". Hij wil verdrinkingen vermijden door het aantal vertrekkers in te dammen en bij te dragen om de omstandigheden in de Libische vluchtelingenkampen te verhogen.

Volgens cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) kwamen er dit jaar, situatie tot 9 augustus, 96.861 migranten toe in Italië en lieten 2.242 anderen het leven bij die oversteek. In vergelijking met die periode een jaar eerder nam vooral het aantal slachtoffers af: -17,4 procent. Het aantal migranten daalde 3,5 procent. In de maand juli lag het aantal aankomers in Italië (11.459) voorts voor het eerst sinds januari lager dan het aantal twaalf maanden eerder (23.552). Die trend zet zich fors door in augustus. Ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) verwees vanmorgen op Twitter naar de cijfers.

AP13 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Elle Devee

  Goed zo. Die boten hebben enkel een aanzuigeffect. Francken heeft groot gelijk.

 • sylvain vlerick

  Goed zo , meer van dit .....

 • Heidi Werbrouck

  En nu de rekening presenteren voor het levensonderhoud van de 90000 mensen die ze illegaal naar Europa gesmokkeld hebben.

 • Tisomzeep

  De echte rede is de aankomst van het Franse extreem slimme schip dat hun kon filmen en betrappen op mensenhandel

 • Stefan van den Abbeele

  Prachtig Ze vertrekken niet allemaal uit oorlogsgebied

Meld een bug