Ook Nederlandse regering overweegt vuurwerkverbod bij nieuw geweld oudjaar

Feestvierders vieren de jaarwisseling bij de Erasmusbrug in Rotterdam. Op en rond de brug wordt het Nationale Vuurwerk afgestoken.
ANP Feestvierders vieren de jaarwisseling bij de Erasmusbrug in Rotterdam. Op en rond de brug wordt het Nationale Vuurwerk afgestoken.
Als de komende jaarwisseling opnieuw onrustig verloopt, sluit de minister van Justitie en Veiligheid niet uit dat een totaal vuurwerkverbod opnieuw aan de Kamer wordt voorgelegd. Dat zegt hij in gesprek met dagblad De Telegraaf.

Ferdinand Grapperhaus (CDA) geeft toe dat hij zich zorgen maakt nu de jaarwisseling nadert. "We hebben afgelopen jaar het toegestane vuurwerk al gelimiteerd, verboden per gemeente mogelijk gemaakt. Maar als dit niet genoeg is, ga ik met voorstellen terug naar de Tweede Kamer." Ook het gevoelige onderwerp vuurwerk komt dan aan bod. "Dan moeten we ons de vraag stellen: hoe gaan we verder met legaal vuurwerk?"

Maar het is niet alleen vuurwerk, maar ook alcohol en drugs. Heel vaak in combinatie", zegt Grapperhaus.
"Ouwe rotten in het vak zeggen tegen me dat ze vroeger enorm veel dronken, maar rond half 2 niet meer konden. Hulpverleners zeggen nu dat mensen pepmiddelen gebruiken en om 6 uur 's ochtends nog dat wangedrag plegen", aldus de minister, die daar stevig tegen wil optreden.

Hoe staat het eigenlijk met het vuurwerkverbod in jouw gemeente? HLN bracht in kaart waar je wel en waar je geen vuurwerk af mag steken. 
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • willem merken

    Het mag niet meer maar in de straat zijn ze al drie dagen bezig met knalvuurwerk. Ik begrijp goed dat de politie daar geen manschappen voor heeft en de ouders doen niks. Met dank aan de jongeren.