Ook Nederland kreunt onder hitte: Nationaal Hitteplan nooit eerder zo vroeg afgekondigd

Strandgangers zoeken verkoeling aan de zee tijdens een tropisch warme dag. In het hele land is het Nationale Hitteplan van kracht.
ANP Strandgangers zoeken verkoeling aan de zee tijdens een tropisch warme dag. In het hele land is het Nationale Hitteplan van kracht.
Ook bij onze noorderburen wordt het vanaf morgen bloedheet. Het gezondheidsinstituut RIVM heeft daarom het Nationaal Hitteplan voor heel Nederland afgekondigd. In heel het land, behalve in het Waddengebied, is bovendien code oranje van kracht wegens de voorziene extreme hitte. Dat meldt het Nederlandse weerinstituut KNMI. In het Waddengebied geldt code geel.

“Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan dit tot problemen leiden. Ook mensen in goede gezondheid kunnen met deze temperaturen klachten krijgen”, aldus het RIVM.

Het hitteplan is een waarschuwing voor hitte en de risico’s die dit met zich mee kan brengen. En een oproep om extra op elkaar te letten. De extreme hitte kan tot problemen leiden voor mensen met een kwetsbare gezondheid. Gewaakt moet worden voor uitdroging en oververhitting. Vorige maand werd het Nationaal Hitteplan reeds voor een eerste keer afgekondigd. 

Vorig jaar gebeurde dat ook twee keer, maar toen kwam de tweede hittewaarschuwing pas in augustus. Sinds het hitteplan in 2007 in het leven werd geroepen, gebeurde dit verder alleen in 2016.

De eerste keer dat het hitteplan van kracht werd, was in 2010. Het ging toen om één hittegolf van bijna twee weken. In de vier opeenvolgende jaren werd het plan, bedoeld om (kwetsbare) mensen te beschermen tegen de hitte, ook maar een keer per jaar afgekondigd.

Code rood? 

Code oranje houdt in dat er grote kans is op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. De komende dagen kan ook nog zomaar code rood actief worden. Om een dergelijk weeralarm te activeren moet er drie dagen aaneengesloten een maximumtemperatuur van 32 graden worden verwacht en moet het ‘s nachts minimaal boven de 20 graden blijven.

Om tot een weeralarm over te gaan wordt er wel eerst overleg gevoerd door het zogeheten ‘weerimpactteam’. In dit team zitten de departementale coördinatiecentra, het Nationaal Crisisteam, Het Verkeerscentrum Nederland, de politie, brandweer en ProRail.

Deze instanties hebben het beste zicht op wat het weer voor consequenties heeft op de weg, het spoor en op het water. Het weerimpactteam geeft vervolgens het KNMI een advies om wel of niet op te schalen naar code rood.

Weersvoorspellingen

Dat code rood best mogelijk is, bevestigen de weersvoorspellingen in Nederland. De maximumtemperaturen liggen vandaag in een groot deel van Nederland tussen de 30 en 34 graden. Morgen liggen ze tussen 32 en 38 graden en donderdag tussen 33 en 39 graden. “Ook in de nachten koelt het maar moeizaam af, de minimumtemperaturen liggen rond de 20 graden. Ook vrijdag volgt nog een tropische dag”, aldus het KNMI.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hilde Peeters

  Degene die hier willen dat het zo lang mogelijk zo warm blijft gaan volgens mij niet werken of hebben een echte luxe auto en een job met goeie airco

 • Dick van Aggelen

  Record gebroken: 38,8 te Gilze en Rijen.

 • Mary Wormsbecher

  Heerlijk beter dan regen

 • jurgen maes

  Hopelijk tot eind september

 • Jacobus Trijp

  Dick, waarom ben je in hemelsnaam, daar weg gegaan?