Ook Nederland en Groot-Brittannië kreunen onder winterprik

Sneeuwval zorgt ook elders in Europa voor problemen. In Nederland zakte het dak van een grote vestiging van Albert Heijn in, in Tilburg. In Oisterwijk en Prinsenbeek moesten schaatsbanen worden ontruimd. De Winter Efteling sloot uit voorzorg een aantal attracties. Ook in Groot-Brittannië zorgt de winterprik voor problemen. Vooral in het noorden van Engeland zit het verkeer in de knoei en ook de luchthavens van de Liverpool en Bradford zijn getroffen.

In het midden en zuiden van Nederland heeft het verkeer flink last van de sneeuw en dat houdt voorlopig nog wel even aan. Er stonden files van in totaal tientallen kilometers lang. "Dat is allemaal toe te schrijven aan de sneeuw. Op een normale zaterdagochtend staat er 0 kilometer file. En dit gaat nog wel even door, hier zijn we niet een twee drie van af'', aldus de ANWB aan het eind van de ochtend.

Op meerdere plekken schaarden vrachtwagens met aanhangers. Zo stond een truck overdwars op de A27 bij Gorinchem, tussen Utrecht en Breda, waardoor alle rijstroken dicht moesten. De A15 was dicht bij het knooppunt Benelux tussen Ridderkerk en Rozenburg. In de middag stonden er nog lange files rond Eindhoven, Den Bosch en Breda.

Ook op het spoor waren er problemen. Er reden korte tijd geen treinen tussen Tilburg en Breda, tussen Den Bosch en Nijmegen/Tilburg/Vught/Zaltbommel, tussen Eindhoven en Boxtel/Venlo/Weert, tussen Boxtel en Tilburg, tussen Lage Zwaluwe en Breda/Dordrecht-Zuid. Uit voorzorg was de dienstregeling in het hele land al gehalveerd.

Ook het busvervoer in het zuiden kampt met uitval en vertraging.

ANP
REUTERS

Problemen met luchtverkeer in Groot-Brittannië

Een plotse winterprik zorgt in grote delen van Groot-Brittannië voor problemen. Vooral in het noorden van Engeland zit het verkeer in de knoei en ook de luchthavens van de Liverpool en Bradford zijn getroffen. De vriestemperaturen zorgen de komende uren voor gevaarlijk ijzige wegen. In Sheffield zijn er zware verkeersproblemen door de zware sneeuwval. Zo is op de BBC een video te zien van een skiër die een hellende straat omgetoverd heeft tot een skipiste. Een bus raakte vast in in de sneeuw waardoor de passagiers de nacht in een kerk moesten doorbrengen.

Ook in het Peak District zitten tal van bestuurders vast in de sneeuw.

In de East Midlands zitten zo'n 2.000 gezinnen zonder stroom, zo laat de lokale energiemaatschappij weten.

Het luchtverkeer op de luchthavens van Liverpool en Bradford wordt gehinderd omdat de landingsbanen regelmatig sneeuwvrij gemaakt moeten worden.

In Londen is het King's Cross-station afgesloten wegens werken. Die moesten dit weekend af zijn, maar door het slechte weer hebben ze vertraging opgelopen. De treinen worden afgeleid naar nabijgelegen stations.

REUTERS