Ook Missouri neemt strenge anti-abortuswet aan: ingreep na acht weken verboden, ook bij incest of verkrachting

Na een reeks andere Amerikaanse staten heeft ook Missouri gisteren de wetgeving rond abortus verstrengd. Een abortus na de achtste week van de zwangerschap wordt zo verboden. Incest en verkrachting vormen geen uitzondering op die regel. 

Artsen die een abortus na acht weken uitvoeren, plegen een strafbaar feit en riskeren een gevangenisstraf van vijf tot vijftien jaar. De vrouwelijke patiënten zijn niet strafrechtelijk aansprakelijk. Bijzonder controversieel is het feit dat er geen uitzondering wordt gemaakt in het geval van incest en verkrachting, maar enkel in geval van medische noodgevallen. Ze willen zo een foetus met een hartslag beschermen. Tegenstanders halen aan dat veel vrouwen na acht weken nog niet weten dat ze zwanger zijn.

In Missouri stemde het Republikeinse Huis van Afgevaardigden met 109 stemmen voor de wet. Er waren 46 stemmen tegen. Nu gaat de tekst naar de gouverneur, die ze naar alle waarschijnlijkheid zal ondertekenen.
Missouri, waar de Republikeinen aan de macht zijn, volgt daarmee het voorbeeld van verschillende andere staten die een wet uit 1973, die abortus in het hele land mogelijk maakte, verstrengen.

In de staat Alabama is de Senaat nog een stap verder gegaan. Daar zijn abortussen altijd verboden, tenzij het leven van de moeder in gevaar is. Er zijn ook geen uitzonderingen voor slachtoffers van verkrachting of incest. 
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • helle ten brix

  Een embryo is evenzeer een baby als een bevrucht ei een kip is. Mensen die eieren eten: dat kan een abortus zijn!

 • Jos Den Beste

  Godsdienst, oogkleppen en miserie, het gaat hand in hand.

 • Willy VanErps

  Eender waar en ongeacht welke, godsdienst primeert op menselijkheid, is er miserie.

 • Peter Borft

  Waarom vind men het niet mogen vermoorden van een baby extremistisch??

 • Marco Debart

  Het wordt met de dag zotter in Amerika.