Ook met nieuwe Britse premier wil EU geen nieuw brexitakkoord onderhandelen

Ook met de opvolger van de Britse premier Theresa May zal er niet heronderhandeld worden over het echtscheidingsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Dat hebben verscheidene Europese leiders duidelijk gemaakt voor aanvang van een Europese top in Brussel.

“Ik ben kristalhelder geweest. Er komt geen heronderhandeling”, zei Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. De Ierse premier Leo Varadkar en diens Spaanse ambtgenoot Pedro Sanchez traden hem bij. “Ik denk dat we de Britse regering vele mogelijkheden hebben aangeboden om een constructieve oplossing te vinden. Er is geen andere optie dan het akkoord dat we bereikt hebben”, verwoordde Sanchez het.

De Europese leiders en May sloten vorig jaar een akkoord over de boedelscheiding, maar May is er niet in geslaagd dat akkoord door het Britse parlement te loodsen. Vorige week kondigde ze haar ontslag als premier en partijleider aan. Een tiental kandidaten hebben zich gemeld om haar in juli op te volgen. Sommigen onder hen, zoals buitenlandminister Jeremy Hunt, pleiten voor nieuwe onderhandelingen met de Europeanen.

May zelf herhaalde enkel dat ze steeds heeft geloofd dat het beter is dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie met een akkoord verlaat. Voorts kon ze enkel vaststellen dat haar opvolger een compromis moet zoeken dat op de steun van een meerderheid in het diep verdeelde Britse parlement kan rekenen.

De brexit is uitgesteld tot eind oktober. Tot die dag blijven de Britten ook gewoon vertegenwoordigd in de Europese instellingen. De benoeming van nieuwe leiders voor deze instellingen is het thema van de top. May beloofde “een constructieve rol te blijven spelen” tot de Britten effectief de Europese Unie hebben verlaten.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jef Heffens

  New-York heeft al de status van financieel centrum van de wereld overgenomen van London. Veel belangrijk bedrijven zijn volop bezig om van de UK naar Europa te verhuizen, sommigen zijn zelfs al vertrokken. Ondanks dat blijven Nagel Ferage en Boris Johnson hun bevolking voorliegen. Je vraagt je af wat die mensen bezielt om de toekomst van meerdere generatie in de UK decimeren tot een verwaarloosbaar iets?

 • Samantha de Jong

  May kan er niks aan doen hoor het is de regering in VK die tegenwerkt aan alle kanten, corbyn en farrel hebben haar al de hele tijd belachelijk proberen te maken. De keurig gemanierde Britten, zou je denken.... Niets is minder waar, een grote rotzooi

 • Ben Strubbe

  Dat klopt niet, Wim Eggermont, Er is niemand die het VK tegenhoudt om te vertrekken uit Europa. Een vertrek van een EU-land is netjes geregeld door het Verdrag van Lissabon (2007). Maar het VK wil tegelijkertijd met het vertrek alle lusten behouden. En dat kan niet. De Vlaams-nationalisten mogen niet vertrekken uit België omdat Wallonië hen nodig heeft om financiële redenen. Wallonië trekt het niet alleen, al 40 jaar lang blijven zij aanmodderen.

 • Frans Peeters

  De EU stelt telkens moeilijke eisen, zou EU de grens laten zetten en bekostigen in Ierland

 • Victor Munster

  Ik geloof niet dat de Britten de illusie loesteren dat als ze een ander mannetje sturen, ze plots een andere overeenkomst zullen krijgen van Europa. Wat ze willen is iemand die ofwel kiest om de Brexit af te blazen of het land voorbereidt op een harde Brexit en zeker niet iemand die gaat proberen om May's deal voor een VIERDE maal door de strot van HETZELFDE parlement te duwen.