Ook McCain heeft controversiële dominee

UNKNOWN

Ook de Republikeinse presidentskandidaat John McCain heeft banden met een controversiële dominee. John Hagee staat bekend als een blanke suprematist en samenzweringstheoreticus. Zijn standpunten zijn niet de minste: het katholicisme heeft zichzelf aan Hitler verkocht, Iran moet zo snel mogelijk nucleair vernietigd worden en homoseksuelen zetten de deuren van de hel open.

Blank racisme
Eerder deze week kreeg de Democratische kandidaat Barack Obama al een halve storm over zich heen wegens zijn banden met Jeremiah Wright, een 'zwarte suprematist en samenzweringstheoreticus'. Wright schoffeerde de mythes van de harmonische melting pot en het immer goedbedoelde buitenlandse beleid van de VS door uit te halen naar het blanke racisme en de eigen politieke verantwoordelijkheid van de VS voor 9/11.

Rassenkaart
Dat noopte Obama tot een speech waarin verzoening tussen blank en zwart wordt bepleit en waarin de zwarte presidentskandidaat de ideologische verschillen tussen hem en zijn voormalige dominee aanstipte.

Hoewel de toespraak op lof werd onthaald, zinkt Obama in de peilingen weg ten voordele van zijn rivale Hillary Clinton. Waarnemers schrijven die daling toe aan blanke "angst" nu de "rassenkaart" haar intrede in de campagne heeft gemaakt.

Mantel der liefde
McCain, daarentegen, is al zeker van het Republikeinse ticket voor de race naar het Witte Huis. Vraag is of zijn banden met zelfs voor de Republikeinen extremistische en controversiële personen met de mantel der liefde zal bedekt blijven worden, zoals nu al gebeurt met zijn uitschuivers over het buitenlands beleid.

John Hagee, Rod Parsley en de ondertussen overleden Jerry Falwell vallen ook bij rechts-conservatief niet altijd in goede aarde. Zo zei Falwell destijds, net als Wright, de VS de schuld voor 9/11, zij het dan door de "verdorven goddeloze levensstijl" van de hedendaagse Amerikanen.

Ik steun McCain
In een interview met het weekendmagazine van de New York Times geeft Hagee, een Texaanse "televangelist", toe dat McCain zijn steunbetuiging heeft gevraagd voor diens verkiezingscampagne. Dat is meteen een stapje verder dan Obama, die nooit de steun heeft gevraagd aan Wright of Nation of Islam-leider Louis Farrakhan. Obama is er de voorbije maanden wel herhaaldelijk van beticht, "heimelijk" een moslim te zijn.

Demonen in islam
Van Parsley is de uitspraak dat de islam "wordt geïnspireerd door demonen". Hagee, hoofd van de lobbygroep Christians United for Israel, gaat in zijn sermoenen een serieuze stap verder en schoffeert niet alleen de islam -wat in tijden van "islamofascisme" niet echt uitzonderlijk meer is- maar ook de katholieken, Mormonen, atheïsten, homoseksuelen, feministen en Joden.

Hoerig katholicisme
Voor Hagee is de katholieke kerk "de grote hoer", geleid door "de antichrist". In zijn boek Jerusalem Countdown stelt hij dat de katholieke kerk "zich verkocht aan Hitler": zij deed niets terwijl Hitler de joden uitmoordde. De Joden, aldus Hagee, hebben de eeuwenlange vervolging aan zichzelf te wijten "omdat zij als uitverkoren volk hun enige, echte God -Jehova- hebben verloochend".

Nucleair bombardement, asap
Hagee wil ook dat Iran zo snel mogelijk (nucleair) wordt gebombardeerd: dat brengt de door hem gewenste Apocalyps, wanneer de "goeden" van de "slechten" zullen gescheiden worden, dichterbij. Dat New Orleans door de orkaan Katrina werd getroffen, was ook een vorm van rechtvaardigheid voor Hagee: de stad was immers van plan, een homo-optocht te houden.

Met het homohuwelijk, aldus Hagee, worden "de deuren van de hel" geopend: het maakt de weg vrij voor incest, polygamie en het "einde van de maatschappij". In 2006 zorgde de dominee voor enige ophef door Afro-Amerikanen te omschrijven als "slaven".

Of McCain deze standpunten deelt, is niet zeker. Tot voor kort omschreef hij de vaandeldragers van Religieus Rechts nog als "propagatoren van de intolerantie". Maar net als huidig president Bush dreigt McCain terug te moeten vallen op christelijk rechts om verkozen te worden. (belga/edp)