Ook Lufthansa vliegt niet meer op Iran: toestel maakt onderweg rechtsomkeer

Boris Roessler/dpa
Verschillende luchtvaartmaatschappijen hebben besloten niet langer over Iran te vliegen. Onder meer Lufthansa heeft zijn vluchten van en naar de Iraanse hoofdstad Teheran voorlopig opgeschort. Donderdag maakte een toestel van de Duitse luchtvaartmaatschappij onderweg al rechtsomkeer. 

Woensdag stortte in Iran een Oekraïense Boeing met 176 inzittenden neer. Volgens sommige bronnen werd het toestel mogelijk getroffen door een raket, maar Iran sluit dat uit.

Veiligheidstoestand 

Lufthansa liet donderdag een vlucht van Frankfurt naar Teheran uit voorzorg rechtsomkeer maken. Zeker tot en met 20 januari zullen er geen vliegtuigen van Lufthansa of haar dochtermaatschappijen meer naar Teheran vliegen. Als reden voor de opschorting verwijst Lufthansa naar “de onzekere veiligheidssituatie voor het luchtruim rond de luchthaven van Teheran”.

Ook Lufthansa-dochter Austrian Airlines is normaal op Teheran actief, maar die vluchten gaan voorlopig dus ook niet meer door. 

Norwegian biedt vluchten aan op Dubai en maakt nu een omweg om daar te geraken, bevestigde een woordvoerster vandaag. Volgens de lagekostenmaatschappij gaat het om “een voorzorgsmaatregel”. Het bedrijf staat in contact met de luchtvaartautoriteiten en volgt de adviezen op, klinkt het.

Verschillende andere Europese maatschappijen, zoals Air France en British Airways, stopten in 2018 al met vluchten op Teheran, nadat de Verenigde Staten opnieuw sancties hadden ingevoerd tegen Iran. Verder namen onder meer Air Canada, Malaysia Airlines en Singapore Airlines maatregelen. Bij Brussels Airlines is daar geen sprake van, omdat de maatschappij niet naar de regio vliegt. 

BEKIJK OOK: