Ook Londen en Parijs sluiten ambassades in Jemen

Militairen bewaken de ingang van de Amerikaanse ambassade in Sanaa, die vandaag werd ontruimd.
AP Militairen bewaken de ingang van de Amerikaanse ambassade in Sanaa, die vandaag werd ontruimd.
In navolging van de Verenigde Staten hebben ook Groot-Brittannië en Frankrijk hun ambassade in Jemen uit veiligheidsoverwegingen gesloten. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken en de Franse ambassade lieten dat vandaag weten. De Franse ambassade riep daarbij Fransen op het land zo snel mogelijk te verlaten.

De Houthi's, die de dienst uitmaken in het land, maakten direct gebruik van de nieuwe situatie. Bij het vliegveld van Sanaa confisqueerden ze ongeveer twintig voertuigen, die waren achtergelaten door het Amerikaanse ambassadepersoneel. Dat vertrok vandaag, nadat was besloten dat de ambassade voor onbepaalde tijd de deuren zou sluiten. De staf van de ambassade zou wapens en computers in de ambassade hebben vernietigd, voordat zij het pand verlieten.

De veiligheidssituatie in het land is de afgelopen dagen verslechterd. Het Arabische land verkeert in chaos. Het parlement is naar huis gestuurd. Vorige maand traden president Abd-Rabbu Mansour Hadi en de regering van premier Khaled Bahah af, nadat Houthi's, leden van een sjiitische minderheidsgroep in Jemen, het presidentieel paleis hadden bestormd. De Houthi's hadden in september al de hoofdstad Sanaa voor een groot deel ingenomen.