Ook Karel De Gucht vindt dat Europa zich duidelijk moet uitspreken over Catalaanse kwestie: "Politici achter tralies is niet normaal"

belga
Ook voormalig Europees commissaris Karel De Gucht vindt dat Europa niet monddood mag blijven over het opsluiten van Catalaanse politici en de straffen die hen boven het hoofd hangen. De Gucht vindt het "te eenvoudig" te zeggen dat de Catalaanse kwestie een interne Spaanse aangelegenheid is. Wanneer iets gelijkaardigs gebeurt in Rusland, wordt terecht moord en brand geschreeuwd, merkte de Open Vld'er op in De Ochtend op Radio 1.

Vanuit Madrid kwam er afgelopen weekend kritiek op uitspraken van vicepremier Jan Jambon (N-VA). Die had vraagtekens geplaatst bij het opsluiten van Catalaanse regeringsleden, de overname van het Catalaanse bestuur door Madrid en het politiegeweld op de dag van het referendum. Jambon wil dat Europa een "oordeel" velt.

Gewezen minister van Buitenlandse Zaken De Gucht deelt die mening. Hij vindt niet dat de Belgische regering zich moet laten leiden door de boosheid van Spanje, maar evenmin dat ze "haantje de voorste" moet spelen met politieke uitspraken over de kwestie. "Wij zitten immers al met het probleem", verwijst De Gucht naar de aanwezigheid van de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en vier van zijn ex-ministers in ons land. Maar wat de uitspraken van minister Jambon betreft, "kan ik alleen zeggen dat ik het daarmee eens ben".

Zo vindt De Gucht dat Europa duidelijk moet zeggen dat er vragen rijzen bij de straffen tot dertig jaar die in Spanje voorzien zijn voor de misdrijven die Puigdemont en co worden aangewreven, maar ook dat het niet zo voor de hand ligt verkozen politici achter de tralies te stoppen. "Ik vind dit geen normaal functioneren van een democratie", luidt het.

Wat de huidige procedure betreft, benadrukt De Gucht dat het om een gerechtelijke procedure gaat waarover de regering zich niet kan en mag uitspreken.
151 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Tijl Geens

  politici zoals karel de klucht staan uiteraard boven de wet

 • Georges Vandamme

  De Gucht zegt altijd wat hij denkt. Hij heeft ook al "gezondigd", maar voor deze moedige uitspraak verdient hij respect.

 • kerim aksu

  Waarom een gewoon mens wel achter de tralies en een politieker niet iedereen die een misdrijf begaat moet achter de tralies de gucht als eerste met zijn geschoemel

 • Dick Kuiperij

  Europa heeft zich helemaal niet te bemoeien met Spanje. En politiekers moeten zich ook aan de wet houden,doen ze dat niet zoals dat nu in spanje gebeurt is dan horen ze achter de tralies. En dan is het schandalig dat België ze met open armen ontvangt.Ze hadden gelijk vast moeten zetten en moeten uitleveren aan spanje.

 • Dick Kuiperij

  Zr zijn lekker bezig in België. Nog ff en ze hebben elkaar in de haren. Maar goed het zal wel komen omdat ze zelf ook zo verdeeld zijn.