Ook in Spanje aartsmoeilijke regeringsvorming: premier verliest vertrouwensstemming

Vandaag weet Pedro Sánchez of hij herverkozen wordt als premier van Spanje.
EPA Vandaag weet Pedro Sánchez of hij herverkozen wordt als premier van Spanje.
Niet alleen in België verloopt de regeringsvorming moeizaam, ook in Spanje loopt het niet van leien dakje. Vandaag vond daar de tweede vertrouwensstemming plaats voor de herverkiezing van Sánchez als premier.  Die stemming verloor Sánchez, hij kan dus regering vormen. De partijen hebben nu nog twee maanden voor het vormen van een regering. Lukt dat niet voor eind september, dan worden er onherroepelijk nieuwe verkiezingen uitgeschreven.

De eerste vertrouwensstemming over zijn herverkiezing, heeft Sánchez dinsdag duidelijk verloren. Hij moest op die stemming de absolute meerderheid van 176 stemmen halen om aangesteld te worden, maar er stemden slechts 124 parlementsleden voor. Niet genoeg dus, waardoor er binnen de 48 een nieuwe stemronde moest worden gehouden. Die tweede - en laatste- stemming vindt deze namiddag plaats. Nu is een gewone meerderheid voldoende.

Het radicaal-linkse kartel Unidas Podemos kondigde echter enkele minuten voor het begin van zitting van het parlement aan dat het zich zou onthouden, wat de goedkeuring van Sánchez als premier onmogelijk maakt. Bij de vertrouwensstemming nadien haalde Sanchez inderdaad geen meerderheid. Er stemden 124 parlementsleden voor de 47-jarige Sanchez, tegenover 155 neen-stemmen en 67 onthoudingen. “Er was geen akkoord mogelijk”, zei Sánchez in het parlement. Hij schoof de schuld voor de mislukking in de schoenen van Unidas Podemos.

Verkiezingen

De parlementsverkiezingen van 28 april werden gewonnen door de sociaaldemocratische partij PSOE van Sánchez. De partij behaalde echter geen volstrekte meerderheid, en het vormen van een regering schiet sindsdien niet op. Voor een meerderheidsregering had Sánchez de hulp nodig van de liberale Ciudadanos,  maar die wilde, na een stevige rechtse uithaal, de linkse PSOE niet steunen. Een andere mogelijkheid was een coalitie met de radicaal-linkse Unidad Podemos, maar dat zag Sánchez zelf niet zitten. Hij wou niet toegeven aan de -volgens hem onmogelijke- eisen van Unidad Podemos. Zij hebben zich dus onthouden in de stemming.

Het zijn dus moeilijke tijden voor Sánchez, die de eerste Spaanse coalitieregering in de democratische geschiedenis van het land moet voorstellen. Voordien konden de twee grootste partijen, PSOE en PP telkens een eenpartijregering vormen. Door de opkomst van partijen als het radicaal-linkse Podemos, het rechts-liberale Ciudadanos en het uiterst rechtse Vox, is dat echter steeds lastiger.

Sanchez heeft nu tot en met 23 september om het parlement alsnog te proberen overtuigen. Lukt dat niet, dan zal de Spaanse koning Felipe VI. opnieuw vervroegde parlementsverkiezingen moeten uitroepen, die wellicht in november zouden plaatsvinden. Dat zou betekenen dat de Spanjaarden voor de vierde keer in vier jaar tijd naar de stembus moeten voor de verkiezing van een nieuw parlement.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.