Ook in november sloeg DHL-afperser al toe. Toen vloog bompakket bij opening in brand

Bij een apotheek aan de kerstmarkt in Potsdam werd een verdacht pakket afgeleverd. Maar blijkbaar sloeg de dader al eerder toe
EPA/AFP Bij een apotheek aan de kerstmarkt in Potsdam werd een verdacht pakket afgeleverd. Maar blijkbaar sloeg de dader al eerder toe
Vrijdag werd op de kerstmarkt van Potsdam al een verdacht pakket gevonden, dat uiteindelijk gelinkt bleek te zijn aan een poging tot afpersing van DHL. En ook in november was er een verdacht pakket in Frankfurt, zo blijkt nu. Een verdacht pakket dat vandaag aankwam in Erfurt, bleek in tegenstelling tot eerdere vermoedens geen handgranaat of ander explosief materiaal te bevatten.

Het verdacht pakket in Erfurt bevatte geen handgranaat of iets anders explosiefs. Dit heeft de regionale krant Thüringer Allgemeine deze middag op gezag van een woordvoerder van het federaal parket gemeld. Het pakket was aan de Thüringse minister-president Bodo Ramelow (Die Linke) geadresseerd en bleek na opening samengerolde catalogi te bevatten. Eerder op de dag had de politicus gewaarschuwd voor parallellen tussen de voorvallen in Erfurt en Potsdam.

Nog volgens diezelfde krant heeft in een ander overheidsgebouw, in Sondershausen, een medewerker ook een verdachte brief gevonden. De brief bevatte poeder en "iets technisch". Een deel van het gebouw is geëvacueerd.  Speciale eenheden van de federale politie begaven zich ter plaatse om uit te maken of het al dan niet om een explosief gaat. Het verdacht pakket in Erfurt en de verdachte brief in Sondershausen vermelden geen afzender.

Eén of meerdere daders hadden vrijdag ook al een explosief DHL-pakket verzonden naar een apotheek in Potsdam om de koerierdienst te chanteren. Maar blijkbaar was dat toen niet de eerste keer. Vorige maand kwam er al een gelijkaardige zending aan in Frankfurt. Toen vloog het pakket in brand bij de opening ervan.

De vondst vrijdag had voor een bomalarm gezorgd op de naburige kerstmarkt in Potsdam. Toen een medewerker van de apotheek het geleverde pakje openmaakte, ontdekte hij draden en een mechaniek. De politie evacueerde de hele buurt. Na een controle ontdekte de politie dat er spijkers in het pakket zaten. Het pakje werd met een kleine ontploffing onschadelijk gemaakt. Niemand raakte gewond.

Maar op 6 november sloeg de afperser (of afpersers) al eens toe, zo blijkt nu. De politie heeft bekendgemaakt dat er zich in Frankfurt (Oder) een gelijkaardig voorval heeft voorgedaan dat ze in verband brengt met de gebeurtenissen in Potsdam van afgelopen vrijdag. Maar toen waren er nog geen aanwijzingen dat het om een afpersing ging.

EPA

Volgens de Duitse krant Bild liet de dader (of daders) het pakket bij een firma afleveren door een nietsvermoedende koerier. De medewerkers ontsnapten als bij toeval of door veel geluk aan een ontploffing, daar de onderneming bepaalde veiligheidsvoorschriften heeft opgelegd bij het sorteren van de post. Zo werd het bewuste pakket apart gehouden omdat het "verdacht" leek.

QR-Code

Vermits het pakket bij de opening  vuur vatte, was er geen spoor meer van een achtergelaten QR-Code, zoals wel het geval was bij het pakket in Potsdam. Daar had de QR-Code naar een online dreigbrief van de afperser(s) geleid. Die brief verwees ook naar het eerste bompakket in Frankfurt.

Ramelow wil nog geen parallel tussen de voorvallen trekken. "Dat is pure speculatie", zei hij volgens de regionale krant.  De politie heeft al veel aanwijzingen, maar nog geen concreet spoor naar de wellicht regionaal opererende afperser(s). De speurders staan "in nauw contact" met DHL. De koerierdienst zou ook intern een onderzoek voeren.

AFP1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Marco Maerten

    Gaat het mogelijk over een ontevreden ex-werknemer? Het is geweten hoe DHL met zijn (onderbetaalde) personeel omgaat bij de pakjesdienst.