Ook in Europa zwelt extreemrechts aan

Ook in Europa lijkt extreem-rechts de grootste winst te boeken. Volgens de recentste prognose wint hun fractie er meer dan veertig zetels bij. En voor het eerst in de geschiedenis van het Europees parlement hebben christen-democraten en sociaal-democraten geen meerderheid meer.

De rechtse vloedgolf in Europa doet zich vooral in Italië voor. Daar waren er gisteravond nog geen betrouwbare uitslagen, maar stond de Lega van vicepremier Matteo Salvini in de polls op twintig zetels winst. Het Duitse AfD, dat recent is overgestapt van de eurosceptiche fractie naar extreem-rechts, voegt er daar drie extra aan toe. En in tal van andere landen, waaronder dus ook België, is er kleinere winst.

In Denemarken, Nederland en Oostenrijk boekt extreem-rechts wel zetelverlies, maar alles samen zou het toch de vierde grootste fractie worden in het Europese halfrond. En dan zijn partijen zoals het Spaanse Vox (+2 zetels wellicht) en Gouden Dageraad in Griekenland (+1) daar nog niet eens in meegerekend omdat ze nog niet bij een fractie aangesloten zijn.

Het migratievraagstuk waarop extreem-rechts zozeer teert, stuwt trouwens ook de Hongaarse premier Viktor Orbán nog verder vooruit. Zijn Fidesz-partij, die pas nog uit de christen-democratische fractie EPP is gegooid, klimt volgens de exitpolls naar 56% van de stemmen en zou veertien afgevaardigden naar Europa mogen sturen.

Aan de andere kant van het spectrum doen ook de Groenen het meer dan behoorlijk. Die zouden een twintigtal zetels winnen, waarvan er tien voor rekening komen van de Duitse groene partij. In datzelfde Duitsland lijden beide regeringspartijen, sociaal- en christen-democraten, gevoelig verlies. Opmerkelijk is hoe de nieuwe CDU-voorzitster Annegret Kramp-Karrenbauer haar voorgangster Angela Merkel een mes in de rug stak door te verklaren dat het verlies te wijten is aan het regeringsbeleid.

Christen- en sociaal-democraten boeken over heel Europa verlies. Ze blijven wel de twee grootste fracties, maar geven samen meer dan honderd zetels prijs en hebben voor het eerst geen meerderheid meer. Daarvoor wordt de liberale fractie, met wie ze de voorbije vijf jaar al hebben bestuurd, nu echt onmisbaar. Die liberalen winnen een honderdtal zetels — als de partij van Frankrijks president Emmanuel Macron zich bij hen aansluit tenminste, wat wel wordt verwacht.

Rest ten slotte de fractie van conservatieven en nationalisten, waartoe de N-VA behoort. Die heeft te lijden onder de neergang van de Britse premier Theresa May. Haar Conservatieven lijken dan wel ietsje minder achteruit te gaan dan vóór de verkiezingen was voorspeld, maar spelen volgens de laatste prognose toch negen zetels kwijt. 

Omgekeerd doet Nigel Farages nieuwe Brexit Party het minder goed dan was voorspeld. Maar met meer dan dertig procent van de stemmen en 24 zetels wordt ze wel de grootse Britse partij. Vraag is natuurlijk hoe lang die Britse zetels er toe zullen doen. Want zodra de brexit een feit wordt, vertrekken de Britse verkozenen uit het halfrond. Van hun 73 zetels worden er dan 27 verdeeld onder andere lidstaten en 46 geschrapt.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Karel Tichmann

  Er een nieuw Europa is geboren, en de Press valt iedereen gelijk aan, met de termen zoals "extreem-rechts". Terwijl het gewone mensen zijn, die het verschil weten tussen goed en kwaad. Vergeet nooit in zowel sociaal economisch als financieel opzicht is zo’n afgedwongen ‘linkse’ maatschappij echter niet alleen onhoudbaar, maar ook onbetaalbaar en -mede daardoor- uiteindelijk zelfs totaal onleefbaar. Kijk maar om je heen..

 • Patrick Elleboog

  jullie 'vergeten' de overwinning van Le Pen in Frankrijk....

 • Jef Heffens

  Dat is niet het meest te danken aan de blunder van Merkel op zichzelf maar de hardnekkigheid waarmee zijzelf en de ganse christelijke familie (met uitzondering van Oostenrijk) haar blunder heeft ontkent. Onze Walter Beke en zijn partij waren ook in dat bedje ziek. Als ze nu nog blijven volhouden dat het de schuld is van de NVA dan kan Walter Beke nog altijd kiezen om zeep te gaan verkopen van deur tot deur.

 • paola nerozzi

  En die salvini is nog zo een idioot ik schaam me om Italiaanse te zijn alhoewel het mij niet intressert wat ze doen in Italië omdat mijn land België is maar voor de Italianen daar is het erg want ze leven daar ook niet zo goed want de grote pieten vullen daar ook goed hun zakken en de kleine man blijft achter en dat is niet door migratie zegt mijn nicht zelf maar omdat de dikkoppen hun zakken vullen er worden veel leugens daar ook verteld de Italianen hebben 2 gezichten en dat zal altijd zo blij