Ook in Birmingham breken zware rellen uit

In Londen is het voor de derde dag op rij erg onrustig.
GETTY In Londen is het voor de derde dag op rij erg onrustig.
Ook in het Engelse Birmingham zijn deze avond zware ongeregelheden uitgebroken. Relschoppers gooiden ramen van onder meer winkels stuk en sloegen aan het plunderen. De politie spreekt van een erg gespannen situatie. In Londen zelf is de situatie aan het escaleren, weet de BBC. Premier David Cameron heeft zijn vakantie in Italië stopgezet.

Birmingham, na Londen de grootste stad van het Verenigd Koninkrijk, is de eerste plek buiten de hoofdstad waar het tot rellen komt. De politie heeft intussen al een pak mensen opgepakt. Ook in Londen zelf is de rust nog niet weergekeerd. Integendeel. De chaos deint verder uit: op minstens 20 plekken in de stad gaan jongeren de confrontatie aan met de politie. Daarbij steken ze gebouwen en auto's in brand. Vanmiddag liep het al mis in Hackney. Een man werd er volgens BBC door de politie gecontroleerd en dat was voldoende om het vuur aan de lont te steken. Een massa agenten werd opgetrommeld om de jongeren onder de knoet te houden.

Terugkeer Cameron
De Britse premier David Cameron is intussen vervroegd teruggekeerd uit vakantie. Cameron, die in Italië verbleef, lag de laatste dagen zwaar onder vuur omdat hij afwezig was terwijl het land kampte met de ernstigste sociale onrust in decennia. Dinsdagochtend zit de Britse premier een crisisoverleg voor over de gespannen situatie in een aantal Londense probleemwijken.

Olympische spelen
De rellen zijn slechte reclame voor Londen als organisator van de Olympische Spelen van volgend jaar. De Britse hoofdstad krijgt sinds zaterdag met zware rellen te kampen, nadat de politie een man in Tottenham had neergeschoten. Een rustige demonstratie ontaardde zaterdagavond in geweld. De voorbije twee nachten werden zeker 215 mensen gearresteerd en 35 agenten raakten gewond. (dea/gb/lpb)

REUTERS
GETTY
GETTY
REUTERS
GETTY
REUTERS
EPA
GETTY