Ook in beroep levenslang voor Belliraj

(Archieffoto)
UNKNOWN (Archieffoto)

Het hof van beroep in het Marokkaanse Salé heeft tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag de levenslange straf voor Abdelkader Belliraj bevestigd. In het proces-Belliraj stond een dertigtal beklaagden terecht wegens het beramen van terreuraanslagen tegen de Marokkaanse staat. De spilfiguur van het netwerk, de Marokkanse Belg Belliraj, werd vorig jaar in eerste instantie tot levenslang veroordeeld.

Zes politieke moorden in Brussel

In 2009 werden de 34 beklaagden in de zaak-Belliraj in eerste aanleg schuldig bevonden aan het beramen van terreuraanslagen in Marokko. De nu 50-jarige Belliraj kreeg levenslang, ook wegens zijn vermoedelijke betrokkenheid bij zes politieke moorden in het Brusselse in de jaren 80. De voornaamste beklaagden kregen straffen van 20 tot 25 jaar.

De veroordeling tot levenslang tegen Belliraj werd vrijdagnacht bevestigd. De straffen van 20 tot 25 jaar tegen vijf andere belangrijke beklaagden werden teruggebracht tot tien jaar opsluiting. De andere straffen tegen de andere beklaagden, gaande van 1 tot 30 jaar, werden bevestigd.

Belliraj en de andere beklaagden gingen op 22 maart in hongerstaking uit protest tegen de gang van zaken op het proces in beroep. Ook de advocaten hadden zich eerder al teruggetrokken omdat ze vonden dat de rechten van de verdediging werden geschonden. (belga/mvdb)