Ook in beroep: België hoeft zes kinderen van IS-vrouwen niet te repatriëren

Tatiana Wielandt (25) en haar schoonzus Bouchra Abouallal (25).
RV Tatiana Wielandt (25) en haar schoonzus Bouchra Abouallal (25).
 Na de Brusselse rechtbank van eerste aanleg heeft nu ook het Brusselse hof van beroep beslist dat de Belgische staat niet verplicht is zes kinderen van twee Belgische IS-strijdsters te repatriëren. De kinderen zitten samen met hun moeders in een Koerdisch gevangenenkamp.

Volgens hun advocaat Walter Damen bestaat het gevaar dat de vrouwen en hun kinderen binnenkort naar IS-gebied worden teruggebracht. Volgens de rechter oefent de Belgische staat geen enkel gezag of controle uit in het gevangenenkamp en vallen de vrouwen en hun kinderen dan ook niet onder de rechtsmacht van ons land.

Tatiana Wielandt en haar schoonzus Bouchra Abouallal  waren hun echtgenoten, IS-strijders, naar Syrië gevolgd. Beide mannen zijn inmiddels gesneuveld. De twee weduwen en hun kinderen werden in 2013 al een keer geëvacueerd uit Syrië. Nadat de twee vrouwen in Antwerpen waren bevallen, vertrokken zij opnieuw met hun kinderen naar Syrië. 

Vijf jaar cel

In maart 2018 veroordeelde de Antwerpse correctionele rechtbank hen nog bij verstek tot vijf jaar cel. Beide vrouwen zijn begin dit jaar opnieuw bevallen, zodat het intussen over zes kinderen gaat, van wie de oudste 5 jaar is en de jongste net twee maanden.

In eerste aanleg oordeelde de kortgedingrechter dat de Belgische staat op grond van het Kinderrechtenverdrag wellicht de morele plicht heeft om zich het lot van de minderjarige kinderen van Syriëstrijders in vluchtelingenkampen in de oorlogszones aan te trekken. Maar de kortgedingrechter oordeelde ook dat die morele plicht juridisch niet afdwingbaar lijkt te zijn, bij gebrek aan rechtsmacht van de Belgische Staat in die vluchtelingenkampen.

Wielandt en Abouallal gingen in beroep tegen die beslissing. Het Brusselse hof van beroep velde  vandaag zijn arrest en oordeelde dat het beroep weliswaar ontvankelijk, maar ongegrond was. Volgens het hof oefent de Belgische staat inderdaad geen enkel gezag of controle uit in het gevangenenkamp en vallen de vrouwen en hun kinderen dan ook niet onder de rechtsmacht van ons land. Daardoor kan de Belgische staat niet verplicht worden om de kinderen terug te halen.

Tatiana Wielandt was in maart te zien in een reportage van VRT-journalist Rudi Vranckx.
VRT Tatiana Wielandt was in maart te zien in een reportage van VRT-journalist Rudi Vranckx.144 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Helene Van der Heyden

  Hoe durven ze nog in beroep gaan en welke advocaat het is zeker niet de goedkoopste ze wilde in Syrië zijn dus geen medelijden

 • Frank Joos

  Heeeeeel goede uitspraak. Dat de kinderen slachtoffer zijn zie ik niet zo. Laat ze bij hun LIEVE mamma blijven. En laat hun mamma ook waar ze is, dat wil ze tenslotte zelf ,anders was ze geen 2 x teruggeweest.

 • jean-pierre rejek

  Ten eerste een moeder laat hun kind niet alleen en ten tweede ze hadden maar hun verstand moeten gebruiken ten ze aan het vogelen waren maar ja in hun ogen moesten geen gelovige sterven en nu de slachtoffer uithangen hé hoeveel hebben ze er vermoord of zijn ze dat vergeten .

 • magda de buyser

  Schandalig, kinderen straffen voor de fouten van de ouders. Als zij sterven gaat de staat dan haar handen in onschuld wassen zoals Pontius Pilatus. Een kind laat je NÓÓIT in de steek.

 • Marc Baeyens

  Peeters is de wanhoop nabij. Het bepamperen van extremisten, radicalen, criminelen door de mantel de liefde te gebruiken keert zich vroeg of laat tegen hem, en zijn partij.