Ook gewone Amerikanen ondervinden gevolgen shutdown aan den lijve: “We hebben het moeilijk”

Gesloten, het Joshua Tree National Park.
EPA Gesloten, het Joshua Tree National Park.
De gedeeltelijke shutdown van de Amerikaanse overheid gaat de derde week in. President Trump wil koste wat het kost zo’n 5 miljard euro overheidsgeld voor zijn beloofde grensmuur met Mexico laten vrijmaken, maar het Democratische Congres wil daar totaal niet van weten. Heel wat ambtenaren worden deze week niet meer uitbetaald. Maar ook anderen, zoals kleine zelfstandigen, krijgen het financieel erg moeilijk door de shutdown.

USA Today trok de straat op in Washington D.C., waar natuurlijk heel wat overheidsinstellingen gevestigd zijn. Een hoop kleine zelfstandigen hangt af van de ambtenaren die er werken en de passage die de overheidsdiensten met zich meebrengen. Zoals Mike Yohannes, die al twintig jaar een kraampje uitbaat met hotdogs, snoep en andere eetwaar aan de hoek van Pennsylvania Avenue en 11th Street. Hij heeft al wat crises overleefd, maar ditmaal zit het water hem tot aan de lippen. Zijn omzet is met maar liefst 60 procent gedaald sinds de shutdown. Hij betaalt de overheid zo’n 150 euro kosten per maand voor zijn kraam en de zaken gaan heel slecht. “Nog zo’n twee of drie maanden zoals deze en ik kan een andere job zoeken.”

Trump verdedigde zijn grensmuur op televisie, en...
EPA Trump verdedigde zijn grensmuur op televisie, en...

Een filiaal van winkelketen Nordstrom in de buurt noteert een omzetdaling van ruim 25 procent en moest al vijf-zes krachten laten gaan. Restaurant Eye Street Grill wat verderop kan het maar net redden omdat het Departement van Veteranenzaken gelukkig voorlopig nog open blijft. “Als ook zij sluiten, dan zijn we zo goed als dood.”

Buiten de Amerikaanse hoofdstad zijn vooral de nationale parken zwaar getroffen. Het vuilnis stapelt er zich op, ongekuiste toiletten moeten gesloten worden. Morgenochtend gaat het Joshua Tree National Park in Californië helemaal dicht voor onderhoud.

... Democraten Nancy Pelosi en Chuck Schumer deden het omgekeerde, samen achter één pupiter.
Photo News ... Democraten Nancy Pelosi en Chuck Schumer deden het omgekeerde, samen achter één pupiter.

Op de luchthavens zijn er langere wachttijden aan de security, omdat een recordaantal personeelsleden zich ziek meldt.

Dat federale ambtenaren na 19 dagen vanaf deze week geen loon meer krijgen, ontlokte fractieleider van de Democraten in het Huis, Steny Hoyer, de uitspraak: “In een andere context zouden we spreken van een daad van gijzeling of terrorisme. Dit is verwoestend voor het moreel en voor efficiëntie”.

USA Today somt nog enkele andere gevolgen op:

- Zware auto-ongevallen zoals dat van vorige week in Florida waarbij zeven mensen - onder wie vijf kinderen op weg naar Disney World - omkwamen, zullen niet worden onderzocht door de National Transportation Safety Board, van wie de meesten op onbetaald verlof zijn.

- De gezondheidszorg en het onderwijs voor indianenstammen zijn bedreigd. Bij het ministerie dat daarvoor instaat, zijn 2.295 van de 4.057 werknemers met verlof.

AFP

- De National Zoo in Washington en het Smithsonian Institution, goed voor 30 miljoen bezoekers in 2017, zijn tijdelijk dicht.

- De ironie wil dat de rechtbanken die over het lot van migranten zonder papieren gaan - de mensen die Trump zo graag wil buitenhouden met zijn muur - hun achterstallige dossiers zien oplopen omdat meer dan 300 rechters er niet zijn. Sommige zaken riskeren jarenlang uitgesteld te worden.

- Wie zich al eens graag een een nieuw ambachtelijk bierbrouwsel waagt, zal ook moeten wachten tot de betrokken instantie die ze moet goedkeuren weer open zal gaan.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Alan Janssen

  Trump had nog populariteit omdat de economie het goed deed. Zijn standpunt nu blaast de economie op en of hij nu gelijk heeft of niet, economie is de peiler van zijn beleid en deze houding zal hem dus schade

 • Sjonny Martero

  Het is al van het begin een doelstelling om Trump tegen werken. Op welke manier dan ook. Ze hebben een stok gevonden. De muur.

 • Erwin Van Roy

  Fons casteels u slaat de bal.echt mis. De begroting is voor de democraten goed enkel die 5 miljard voor de muur moet eruit met al de rest gaan ze akkoord. En tot voor 1 januari waren op alle vlakken de republikeinen in de meerderheid waarom was het dan niet goedgekeurd. Want dit is al van in december bezig

 • Leon Van der Neffe

  Fons Casteels de shutdown wordt wél door Trump veroorzaakt! Hij heeft zélf de shutdown uitgeroepen. Een normale president zou alles in zijn macht doen om een shutdown te vermijden. Deze imbeciel gebruikt dit echter als drukkingsmiddel. De Amerikanen gaan niet blij zijn als de tax returns worden uitgesteld. Daar is hier een ganse economie rond gebouwd. Kwestie van in zijn eigen voet schieten... 2019 wordt het jaar van de ondergang van meneer Trump

 • Walter Wouters

  Dit lijdt tot een totale anarchie waardoor de dollar onder druk komt te staan met devaluatie tot gevolg...