Ook Frankrijk neemt deel aan ruimtewedloop: Macron kondigt militaire bevelvoering aan

Illustratiebeeld
thinkstock Illustratiebeeld
De Franse president maakte vandaag de oprichting van een militaire bevelvoering voor de ruimte bekend. Op die manier volgt hij zijn Amerikaanse collega: Trump gaf een halfjaar geleden het Pentagon de opdracht een nieuwe militaire bevelvoering in verband met de ruimte op te richten.

Hij noemde de ruimte een “echte uitdaging voor de nationale veiligheid, omwille van de conflicten die zij veroorzaakt”. "Om de ontwikkeling en het versterken van onze slagkracht in de ruimte te verzekeren wordt er in september een omvangrijke bevelvoering voor de ruimte opgericht binnen de luchtmacht die op termijn de Lucht- en Ruimtemacht wordt", zei het staatshoofd aan de vooravond van het militair défilé naar aanleiding van de Franse nationale feestdag. Frankrijk wil onder andere zijn satellieten beter beschermen. 

Vorig jaar had Macron al verzekerd zijn land een defensie-strategie in de ruimte te willen bezorgen. 
Ook de Franse minister van Defensie Florence Parly toonde in september 2018 dat het haar menens was. Nadat ze Rusland ervan beschuldigde een van de Franse militaire satellieten te hebben gehackt, beloofde ze haar land te voorzien van een strategische bevelvoering voor de ruimte. Macron zei vandaag dat Parly hem een nieuwe ruimte- en militaire doctrine had voorgelegd en dat hij die heeft goedgekeurd. Die doctrine moet Frankrijk van zijn defensie in en via de ruimte te verzekeren, aldus Macron.

Sinds enkele jaren zijn de grootste mogendheden - de VS, Rusland en China - in een wedloop verwikkeld om de dominantie in de ruimte te verwerven. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Danny Weckhuyzen

  hij zal de gele hesjes naar de maan willen schieten

 • Johan Billiet

  Heeft België niet meer nodig, wij hebben Kuifje..

 • Pierre Bonte

  Hij gaat daar in slagen als iedereen moet werken voor de smicq,neen salu ben al weg

 • Eric Freiland

  Als de kwaliteit van hun ruimtetuig die van hun wagens evenaart, houd ik mijn hart vast...

 • Jos Plessers

  Allee vooruit,nu gaan ze de ruimte ook verpesten