Ook Frankrijk alert voor stroomtekorten in januari en februari

De kerncentrale in Pierrelatte.
AFP De kerncentrale in Pierrelatte.
Frankrijk zal normaal de winter doorkomen zonder stroomtekorten. Dat zegt de Franse hoogspanningsbeheerder RTE. In januari en februari is evenwel extra waakzaamheid geboden. Dat blijkt uit een rapport over de winter 2018-2019. 

In principe gaat in Frankrijk nergens het licht uit, aldus RTE. De periode van half januari tot eind februari is echter een ‘periode van waakzaamheid’ voor de stroombeheerder. Dan liggen vijf kerncentrales uit. Vorig jaar waren dat er maar drie.

Indien nodig kunnen bijkomende maatregelen worden genomen, aldus RTE. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij extreme koude of als centrales uitvallen. Dan kan minder spanning op het net worden gezet, kunnen burgers worden opgeroepen minder stroom te gebruiken of kunnen grote industriële verbruikers tegen betaling van het net worden gekoppeld. Als laatste redmiddel kunnen landelijk stroomonderbekingen worden ingelast.

Doel 1 onbeschikbaar
Ook in België staan de maanden januari en februari rood aangestipt. De stroombevoorrading is verzekerd tot eind december, aldus energieminister Marie Christine Marghem (MR). Of dat ook het geval zal zijn in januari en februari is minder duidelijk, zeker nu Doel 1 nog tot eind januari onbeschikbaar zal zijn. 

Het wordt vooral uitkijken naar nucleaire reactor Doel 2. Die zou normaal in december weer aan het net worden gekoppeld, maar de komende weken zullen bijkomende controles worden uitgevoerd. Eind november zou daar meer duidelijkheid moeten over zijn.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • pieter De Potter

  Dat ze hier maar opletten voor sabotage en goede bewaking verzekeren. De vorige sabotagedaad is nooit opgehelderd geworden.

 • Yves Van Rossem

  Nu al stroomtekort ??? en verder is de regering ons in de richting van een "groene" elektrische wagen aan het duwen ... zonder de nodige stroom hiervoor te hebben. Ik noem dit gewoon: een bende amateurs!

 • Raphael Coryn

  Gaan hun ogen niet open wij kunnen niet zonder kernenergie.

 • Ben Strubbe

  En dan zijn er nog die voortdurend beweren dat het beter is in het buitenland. Wie een beetje de economie en politiek volgt, beseft dat wij het hier in België helemaal niet zo slecht hebben.

 • Albert De Vries

  Wat Frankrijk betreft, eigen schuld, dikke bult. Frankrijk blokkeert letterlijk en figuurlijk al jaren een normale hoeveelheid vooral groene stroom vanuit Spanje om zo hun monopoliepositie te behouden. Spanje weet hierdoor nu dag in, dag uit met hun overschot aan groene stroom geen blijf. En met de herstelwerken die nodig (zullen) zijn aan Doel 1 en 2 zou ik die voor de maanden januari en februari maar uit mijn hoofd zetten