Ook Europese Commissie onderhandelt met producent remdesivir

Illustratiebeeld.
AFP Illustratiebeeld.
Na de Verenigde Staten wil ook de Europese Unie zich van voldoende dosissen van het coronamedicijn remdesivir verzekeren. De Europese Commissie onderhandelt daarover momenteel met producent Gilead Sciences, zo meldde een woordvoerder vandaag. 

Gisteren raakte bekend dat de Verenigde Staten bij Gilead nagenoeg de hele productie van remdesivir voor de komende maanden heeft opgekocht. Remdesivir wordt beschouwd als een van de meest veelbelovende geneesmiddelen voor ernstige coronasymptomen. Studies hebben aangetoond dat het de ziekenhuisopname bij Covid-19 kan verkorten.

Een woordvoerder meldde donderdag dat ook de Europese Commissie onderhandelingen met het farmabedrijf heeft aangeknoopt "om voldoende hoeveelheden aan dosissen voor de lidstaten te reserveren". De gesprekken zitten nog in een vroeg stadium. Over de precieze hoeveelheden en de betalingsmodaliteiten kon de zegsman niets kwijt. 

Intussen wordt de procedure voor de voorwaardelijke marktautorisatie voor remdesivir in ijltempo afgewerkt. Vorige week leverde het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) al een positief advies af voor de behandeling van Covid-19-patiënten met het medicijn. De Europese Commissie wil de procedure nu tegen vrijdag afronden, meldde de woordvoerder.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Hans Berelda

  Remdisivir wordt voorgesteld als een wondermiddel maar dat is het zeker niet. Maar kleine klinische winsten zijn gerapporteerd. Of deze significant zijn, is nog een vraagteken.

 • Marcus Camps

  Niks onder licentie, gewoon zelf produceren, gepatenteerd of niet, door een heirkracht wet te stemmen mocht het nodig zijn. Als er zoveel mensenlevens op het spel staan is er geen plaats voor economische of politieke spelletjes. Als je opgeroepen wordt voor de oorlog dien je te gaan, zin op niet. Oorlogsschade wordt later bepaald en betaald.

 • Andres Michiels

  Hoe, zijn ze al wakker in de ivoren toren van Europa. Och ja natuurlijk onze Charel gaat het oplossen in alle stilte.

 • phil smedts

  Too little, too late. Trump heeft alles al voor onze neus weggekaapt. Bij de 2de golf zal het net zo gaan als in het begin een tekort aan alles wegens gebrek aan vooruitziendheid.

 • Noëla Verschueren

  Dat is ook niks te vroeg volgens mij begrijpen ze het nog niet, we zullen eens zien na de vakantie. Verschueren N