Ook Duitsland heeft zijn spijbelende klimaatbetogers: 30.000 scholieren eisen meer actie

Ook in Berlijn kwamen jongeren op straat.
AFP Ook in Berlijn kwamen jongeren op straat.
Duizenden scholieren en studenten zijn in meer dan vijftig Duitse steden de straat opgegaan om meer klimaatbescherming te eisen. Op de spandoeken die ze vrijdag meebrachten stond onder meer: “Waarom leren zonder toekomst?”, “Opa, wat is een sneeuwpop?” en “Het klimaat is uitzichtlozer dan ons wiskunde-examen”.

De organisatie schatte de opkomst op meer dan 30.000 betogers. In Freiburg was het enthousiasme het grootst, met volgens de politie zo'n 3500 jonge actievoerders die een dagje spijbelden om hun zorgen kenbaar te maken.

“We willen niet alleen toekijken hoe er hier in de landdag of elders wordt gedebatteerd en over onze hoofden heen besluiten worden genomen”, verwoordde een 17-jarige scholier in Kiel de gevoelens. “We willen onze toekomst mede gestalte geven en veiligstellen, opdat er ook over zestig jaar nog een leefbare wereld is voor ons.”

Ook in veel andere landen is 'FridaysForFuture' een succes, sinds de 16-jarige Zweedse Greta Thunberg bij de VN-klimaatconferentie in de Poolse stad Katowice tot stakingen opriep. Zij protesteert al 22 weken op vrijdag. Gisteren kwamen in ons land 12.500 scholieren op straat.

AFP

Belgische klimaatspijbelaars willen doorzetten

De Belgische klimaatspijbelaars van Youth for Climate kondigen vandaag ook aan dat ze nog tot aan de verkiezingen in mei doorgaan met hun protest. In eerste instantie zal dat in Brussel zijn met hun mars, maar op termijn kunnen over heel België protestacties voor een beter klimaatbeleid opduiken.

“Onze klimaatmars en de opkomst van 14.000 spijbelende betogers is zelfs tot in het buitenland gehoord en tot in Amerika. Als we zo voortdoen kan dit echt internationaal worden en dat zou geweldig zijn”, stelt bezielster Anuna De Wever. “Momenteel willen we ons nog focussen op het marsen in Brussel, want dat blijft een sterk signaal en het mag geen lokaal beleid worden. Tegelijkertijd beseffen we ook dat het niet makkelijk is voor iedereen om elke keer naar Brussel te komen en een treinticket is ook duur voor een student”, aldus De Wever.

Lokaal werken in verschillende grote steden als Antwerpen, Gent of Mechelen is een optie indien er een grote nationale actie kan georganiseerd worden. “We gaan het bekijken, al is het nu nog onder constructie”, verduidelijkt ze.

Het netwerk van Youth for Climate is intussen wijdverspreid, zo merkten de organisatoren op tijdens de afgelopen acties. Een volgende stap is om ook de jongeren uit Wallonië mee te krijgen in het klimaatprotest. “We proberen om nu zo veel mogelijk berichten en campagnes ook in het Engels over te brengen, zodat iedereen in België en ook mensen uit het buitenland zeggen: we doen mee, let’s go”, besluit De Wever. 

Initiatiefneemster Anuna De Wever gisteren op de klimaatactie in Brussel.
BELGA Initiatiefneemster Anuna De Wever gisteren op de klimaatactie in Brussel.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jos robben

  : het wordt misschien eens hoog tijd dat deze studenten de waarheid te horen krijgen zodat ze zich kunnen distantiëren van het groene klimaatevangelie dat puurt draait op leugens

 • Marc Statham

  De rekeningen zullen wel volgen.

 • Janneke Alsberg

  en nu ook de baby boomers op straat op maandagmorgen, als straf voor het niet opnemen van hun verantwoordelijkheden vroeger en nu.

 • Hendrik Somers

  Doe dit eens op een zaterdag, en vraag diegene die nog komen opdagen om hun smartphone een jaar niet te gebruiken...

 • BERT VAN ELST

  en hoe gaan deze jongeren later naar hun werk? juist , met de auto...