Ook Duitse motorclub gooit zich in strijd tegen IS

Facebook/AZAD 1%ER
Leden van de Duitse Median Empire Motorcycle Club zijn naar eigen zeggen naar Syrië getrokken om tegen de terreurgroep Islamitische Staat te vechten. Onlangs raakte bekend dat ook leden van de Nederlandse motorclub No Surrender in Irak tegen IS strijden.

Een groep Duitse motards treedt in de voetsporen van de Nederlandse motorbende No Surrender in de strijd tegen IS, dat nieuws meldt de Britse krant The Independent op haar website.

De Median Empire Motorcycle Club, die gevestigd is in Keulen, heeft naar verluidt sterke banden met de Koerden. Leden van de motorclub zouden zich, onder meer in de belegerde stad Kobani, bij Koerdische milities gevoegd hebben.

Kobani

'AZAD 1%ER', naar eigen zeggen de oprichter en leider van de Median Empire Motorcycle Club, plaatste op zijn Facebookpagina de voorbije weken meerdere foto's ter bewijs. Op één ervan zijn gewapende mannen te zien met het logo van de motorclub op hun rug.

"Onze jongens waren momenteel in Kobani en lieten mij weten dat ze beschoten worden. Wat er precies gebeurd is, kunnen ze mij pas deze nacht meedelen. Ik hou jullie op de hoogte. Er is hen niets overkomen, ze zijn in orde", staat er te lezen.

Niet strafbaar

Ook de Nederlandse motorclub No Surrender maakte via sociale media zelf bekend in Irak tegen IS te strijden. "Ron uit Nederland", een lid van de club, was op Twitter op beelden te zien in militaire uitrusting, aan de zijde van een Koerdische strijder.

Het Nederlandse parkte meldde toen dat de motorclub daarmee niets strafbaars doet. "Zich aansluiten bij een buitenlandse gewapende strijdmacht was vroeger strafbaar, maar nu is dat niet meer verboden", klonk het bij Wim de Bruin, woordvoerder van het Nederlandse parket. "Wat niet mag, is tegen Nederland strijden."