Ook drie Belgen op brandende ferry tussen Griekenland en Italië

REUTERS
Op een veerboot met 466 opvarenden is vanochtend vroeg brand uitgebroken onderweg van Griekenland naar Italië, intussen zijn al zeker 130 mensen veilig geëvacueerd. Aan boord zijn zeker drie Nederlanders en drie Belgen. Dat meldt de FOD Buitenlandse Zaken vandaag. De brandende ferry is stuurloos en drijft af richting Albanië. De brand is nog niet onder controle, zo citeert het Italiaanse persagentschap Ansa de kapitein van het schip.

In totaal zijn er nog zeker 250 mensen aan boord. Naast de Belgen zijn er onder meer drie Nederlanders en ook Duitsers, Italianen en Albanezen. Er zijn minstens zeven vrachtschepen en een boot van de Italiaanse kustwacht in de buurt maar door de slechte weersomstandigheden kunnen de reddingsdiensten niet aan boord komen van de ferry. Er is namelijk een storm van kracht die hoge golven veroorzaakt. Wel konden volgens Ansa ongeveer 150 mensen het schip verlaten met reddingsboten. De Italiaanse en de Albanese autoriteiten helpen bij de reddingsoperatie.

Aan boord van de ferryboot waren 411 passagiers en 56 bemanningsleden. Het schip voer van het Griekse vasteland naar het Italiaanse Ancona, toen er omstreeks 3 uur brand uitbrak in de autogarage. Het vuur breidde zich snel uit.

Chaos
 Volgens een van de passagiers zijn er niet genoeg reddingsboten. Een ander zegt dat mensen op het schip wanhopig zijn en huilen. "Ze probeerden wat boten te laten zakken, maar we konden er niet allemaal in. Er is geen coördinatie'', zegt een reiziger via zijn mobiele telefoon tegen een Griekse televisiezender. "Het is donker, de bodem van het schip staat in brand. We hebben reddingsvesten gepakt en proberen onszelf in veiligheid te brengen.''

De Norman Atlantic was ruim 60 kilometer van het noordwestelijke eilandje Othonoi verwijderd toen het schip een noodsignaal uitzond. De veerboot was onderweg van de haven Igoemenitsa in het noordwesten van Griekenland naar de oostelijke Italiaanse haven Ancona.

De Griekse tv heeft vanop een schip in de buurt de brand op de ferry kunnen filmen.
AP De Griekse tv heeft vanop een schip in de buurt de brand op de ferry kunnen filmen.
REUTERS
Een reddingsactie aan de Norman Atlantic.
EPA Een reddingsactie aan de Norman Atlantic.
EPA