Ook Dominique Strauss-Kahn duikt op in Panama Papers

AFP
De Luxemburgse investeringsmaatschappij LSK, waarvan de voormalige baas van het Internationaal Monetair Fonds Dominique Strauss-Kahn tot oktober 2014 voorzitter was, heeft 31 vennootschappen in belastingparadijzen opgericht. Dat stelt de Franse krant Le Monde in het kader van het onderzoek naar de Panama Papers.

Volgens de krant, die toegang had tot de documenten van het advocatenkantoor uit Panama Mossack Fonseca, hielp LSK (Leyne Straus-Kahn & Partners) klanten om vennootschappen op te richten en te beheren op de Seychellen, op de Britse Maagdeneilanden, in Panama en in Hongkong. Dat gebeurde via een filiaal, Assya Asset Management Luxembourg (AAML).

"De meeste van die venootschappen dienden om bankrekeningen te openen in Zwitserland, Luxemburg, Panama of Hongkong. Een constructie die vaak wordt gebruikt om de ware identiteit van de begunstigden van die fondsen te verhullen", zo stelt Le Monde.

Onder die begunstigden figureren volgens de krant "rijke Franse particulieren, Aziatische producenten uit de audiovisuele sector en een belangrijke Parijse ontwikkelingsgroep".

Le Monde onderstreept dat LSK, momenteel in faling, al offshore actief was voor Dominique Strauss-Kahn er in oktober 2013 aan het roer kwam. In de omgeving van DSK klinkt het dat de voormalige directeur-generaal van het IMF "niet betrokken was bij het dagelijkse beheer van fondsen, en dat hij "niet op de hoogte was van de offshore domiciliëring".