Ook derde grootste bank van Spanje verhuist maatschappelijke zetel weg uit Catalonië

ap
Daags na Banco Sabadell heeft nu ook Caixabank beslist om de maatschappelijke zetel te verhuizen, weg uit Catalonië. Caixabank is de grootste bank uit de regio en de op twee na grootste van Spanje.

Caixabank koos voor Valencia, ten zuiden van Catalonië, voor de nieuwe maatschappelijke zetel. De maatregel is ingegeven door de "huidige politieke en sociale situatie in de regio", klinkt het in een persbericht. De verhuis van de sociale zetel moet "de bescherming van klanten, aandeelhouders en werknemers" verzekeren en de "juridische en reglementaire veiligheid vrijwaren".

Banco Sabadell, de op vier na grootste bank van Spanje, koos gisteren al voor Alicante, in het zuidoosten van Spanje en eveneens gelegen in de regio Valencia. Gisteren zei Caixabank nog dat er nog geen beslissing genomen was nadat de krant El Mundo berichtte dat de bank naar de Balearen zou verkassen.

De uitslag van het referendum woog de voorbije week ook op de beurskoers van de banken, met verschillende zware verliezen. Ook vrijdag ging de koers van Sabadell (-1,9%) en Caixabank (-0,6%) lager.

Niet alleen de banken verhuizen hun zetel omwille van het referendum waarbij een overgrote meederheid van diegenen die opdaagden voor een onafhankelijk Catalonië koos. Zo verplaatst gasbedrijf Gas Natural de maatschappelijke zetel van Barcelona naar Madrid.

De krant Expansion schreef al dat Gas Natural, maar ook verzekeraar Calalano Occidente en Abertis Infraestructuras, een conglomeraat dat onder meer snelwegen beheert en telecominfrastructuur heeft, een verhuis overwegen.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jaak Peeters

  Typisch voor kapitalisten. Wat er gebeurt kan hen niet schelen, de democratie interesseert hen niet. Dat een gemeenschap haar eigen rekening wil kunnen maken zoals de unoresolutie ook stelt, is voor het kapitaal niet belangrijk. Alleen zaakjes. En geld verdienen. Ik ben het eens met Paul Jansen.

 • Roland Vanlerberghe

  Ge kunt logischerwijs veronderstellen dat de meeste deposito's bij beide banken van Catalanen zijn, als die als reactie hun tegoeden gaan opvragen, een bankrun dus, dan komen die banken in de problemen en dan valt te bezien of Rajoy hen gaat steunen. Ge kunt natuurlijk ook die deposito's bevriezen of aanslaan zoals in Cyprus gebeurde onder de EU.

 • pierre Van den Wijngaert

  Het Westen zet Volkeren aan om te vechten voor democratie,dit ten koste van oorlog vele doden en verwoeste steden en economie Maar wanneer een onderdrukt volk. In Europa voor democratie kiest kijkt iedereen de andere kant op Zielig

 • Nick Blomme

  Iedere actie roept een reactie op. Er zijn niet alleen nadelen verbonden om bij een groep/land te behoren. Je kan niet verwachten dat hun economie, die grotendeels gericht is op Spanje, ongeschonden zal blijven. Wat van Spanje is zal naar Spanje gaan.

 • philippe vander haeghen

  Ik was er onlangs nog. Zo "onderdrukt" lijkt de bevolking anno 2017 toch niet meer.