Ook de Dominicaanse Republiek tekent het VN-migratiepact niet

Dominicaanse autoriteiten duwen een man terug over de grens naar de Haïtiaanse kant van het eiland in het grensdorp Jimani, waarvan het Haitiaanse deel Malpasse heet. Archieffoto.
AP Dominicaanse autoriteiten duwen een man terug over de grens naar de Haïtiaanse kant van het eiland in het grensdorp Jimani, waarvan het Haitiaanse deel Malpasse heet. Archieffoto.
Ook de Dominicaanse Republiek tekent het VN-migratiepact niet. Dat zegt Flavio Darío Espinal, juridisch adviseur van de Dominicaanse regering. Hij vreest dat het pact zal hinderen om de grens met Haïti te controleren, het armste land van het continent.

"De goedkeuring zou voor de Dominicaanse staat verbintenissen genereren die de capaciteit zouden kunnen ondergraven om de migratienormen te laten naleven en om een efficiënt migratiebeleid toe te passen", zegt de expert. Honderden Haïtianen proberen iedere dag de grens over te steken met de Dominicaanse Republiek. 

Volgens de nationale studie van 2017 naar immigranten, die in april gepubliceerd werd, maken Haïtianen 87,2 procent uit van de bevolking van buitenlandse afkomst in de Dominicaanse Republiek. Het gaat om bijna 500.000 personen. Vele Haïtianen vluchten overigens ook naar elders in Latijns-Amerika,
waar ze niet zelden geconfronteerd worden met een bevolking die vijandig staat tegenover migranten.

Niet-bindend verdrag

Het VN-pact, het eerste in zijn soort, is niet bindend. Wel omvat het een reeks principes, gaande van mensenrechten, kinderrechten, maar ook een erkenning van de nationale soevereiniteit. Het doet daarnaast een twintigtal voorstellen om landen te helpen om migratie in goede banen te begeleiden, door informatie te verstrekken, integratie te bevorderen en expertise uit te wisselen. Op 10 en 11 december wordt het ter goedkeuring voorgelegd in Marrakesh.

Het VN-pact werd in juli goedgekeurd in New York door alle leden, met uitzondering van de Verenigde Staten van Trump. Sindsdien kondigden al verschillende landen aan dat ze er toch niet mee akkoord gaan. Dat werpt een diepe schaduw over de komende top. 
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Randolph Kellens

  Enkel en aleen al omwille van het feit dat kritiek op migratie volgens dat vermaledijde ons door de strot gewrongen pact niet mag, is al reden genoeg om te weigeren dit pact te ondertekenen. Ik mag hopen dat we tenminste toch nog een poging gaan doen om de schijn van democratie en vrije meningsuiting in dit land hoog te houden. De enig juiste manier om dat te doen is door dit pact af te wijzen.

 • bob jansens

  stel de Dominicaanse Republiek tekent het verdrag, Haïti niet... gevolg: de DR heeft zich geëngageerd om de Haïtianen binnen te laten, maar Haïti heeft geen enkel engagement aangegaan om die Haïtianen nadien opnieuw binnen te pakken.

 • Monique Peeters

  Niet binden, waarom dan tekenen. Als ik ergens een handtekening onder zet is dat dan niet bindend?

 • Ibn Marouf

  Dat pact is een zeer giftig is. De ondertekenaars verkwanselen hun soevereiniteit!

 • Frank Van den Bulck

  Die zijn slimmer dan hier !